2020. július 3. péntek Kornél, Soma

Hírek - Növény

Durva károkat okozott Ukrajnában is a fagy

A még májusban is előforduló fagyok komoly károkat okoztak idén az ukrán mezőgazdaságnak. Az agrárminisztérium előrejelzése szerint a gyümölcstermés a vártnál 29 százalékkal kevesebb lesz, 2,46 millió tonna helyett csupán 1,76 millió tonna.
 
 

A minisztérium adatai szerint a késő tavaszi fagyok leginkább a meggy-, a cseresznye-, az őszi- és a kajszibarack-, a nektarin, valamint a szilvatermésben tettek kárt. Ezekből a gyümölcsökből összesen 39 százalékkal kevesebbet, a korábban előrejelzett 476 ezer tonna helyett mindössze 292 ezer tonnát fognak tudni begyűjteni. Sárgabarackból a jelenlegi prognózis szerint 33,3 ezer tonna érik majd be, őszibarackból és nektarinból pedig 9,7 ezer tonna.

A zord időjárás komoly kárt tett a szőlőben is, amiből a várt 380 ezer tonna helyett csak 333 ezer tonna, mintegy 13 százalékkal kevesebb termés várható. Ezen felül a nyugat-ukrajnai Rivne, Voliny és Lviv megyékben a hideg a búza- és az árpatermés csaknem tíz százalékát elpusztította.

Ukrajnában idén tavasszal is többször fagypont alá süllyedt a hőmérséklet. Még május 9-11-e között is mértek 0 Celsius-fok alatti hőmérsékletet az ország középső, északi és nyugati térségeiben. Az említett napokban a földfelszínen mért hőmérséklet helyenként a mínusz 8 Celsius fokot is elérte.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu