2021. május 13. csütörtök Szervác, Imola

Hírek - Növény

Elintézte a fagy Franciaországot: egymilliárd eurót kapnak a károsult gazdák

Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.
 
 

A francia kormányfő hivatala szombaton közölte: a kormányzati támogatás több elemből tevődik össze: adóvisszatérítésekből, államilag támogatott ugaroltatásból - a földterület pihentetéséből - és olyan hitelekből, amelyekre az állam garanciát vállal. Emellett a helyi önkormányzatok gyorssegélyt folyósítanak az arra rászoruló gazdáknak. Azok a termelők, akik a legnagyobb kárt szenvedték el, a mezőgazdaságot sújtó "természeti katasztrófák" címén az elveszett terményeik értékének 40 százalékára jogosultak. Ezt a szabályt kiterjesztik a szőlő- és bortermelő gazdákra, akik rendes körülmények között ezen a jogcímen nem igényelhetnének kártalanítást.

Az elmúlt két hétben több egymást követő napon át fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Franciaországban, amely a legnagyobb mezőgazdasági termelő az Európai Unióban. A mostoha körülmények súlyos károkat okoztak, elsősorban a szőlészetekben, a gyümölcsösökben és a cukorrépaföldeken. Sok borosgazda szalmabálákat gyújtott, így próbálta megvédeni a szőlőt a fagytól. A legnagyobb francia gazdaszövetség, az FNSEA becslése szerint a gazdák több mint 3 milliárd eurós kárt szenvedtek.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu