Elintézte a fagy Franciaországot: egymilliárd eurót kapnak a károsult gazdák

Elintézte a fagy Franciaországot: egymilliárd eurót kapnak a károsult gazdák

MTI
Egymilliárd euróval segíti a francia kormány azokat a gazdálkodókat, akiket a leginkább sújtottak a tavaszi fagyok, az áprilisi, szokatlanul hideg időjárás.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A francia kormányfő hivatala szombaton közölte: a kormányzati támogatás több elemből tevődik össze: adóvisszatérítésekből, államilag támogatott ugaroltatásból - a földterület pihentetéséből - és olyan hitelekből, amelyekre az állam garanciát vállal. Emellett a helyi önkormányzatok gyorssegélyt folyósítanak az arra rászoruló gazdáknak. Azok a termelők, akik a legnagyobb kárt szenvedték el, a mezőgazdaságot sújtó "természeti katasztrófák" címén az elveszett terményeik értékének 40 százalékára jogosultak. Ezt a szabályt kiterjesztik a szőlő- és bortermelő gazdákra, akik rendes körülmények között ezen a jogcímen nem igényelhetnének kártalanítást.

Az elmúlt két hétben több egymást követő napon át fagypont alá süllyedt a hőmérséklet Franciaországban, amely a legnagyobb mezőgazdasági termelő az Európai Unióban. A mostoha körülmények súlyos károkat okoztak, elsősorban a szőlészetekben, a gyümölcsösökben és a cukorrépaföldeken. Sok borosgazda szalmabálákat gyújtott, így próbálta megvédeni a szőlőt a fagytól. A legnagyobb francia gazdaszövetség, az FNSEA becslése szerint a gazdák több mint 3 milliárd eurós kárt szenvedtek.

Címlapkép forrása: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 09:43