2020. július 8. szerda Ellák

Hírek - Növény

Elképesztő rekordot döntött meg egy új-zélandi farmer

A magyar termésátlag háromszorosát produkálta területén egy új-zélandi búzatermesztő gazdacsalád. A hektáronkénti közel 16,8 tonnás eredmény a Guinness-rekordok közé is bekerült. A família optimista, szerintük akár már jövőre sikerülhet az újabb csúcsdöntés.
 
 

Sorra dőlnek meg a termésrekordok a világban, legutóbb az Új-Zéland keleti partján gazdálkodó Watson família földjein termett elképesztő mennyiségű búza. A 16,791 tonnás hektáronkénti átlag új csúcs, amely egy két évvel ezelőtti angol rekordot (16,519 t/ha) adott át a múltnak. Az Ausztrália szomszédságában lévő szigetország öntözött, csapadékkal jól ellátott területein 12 tonna az átlagtermés, az Eric és Maxine Watson által irányított családi gazdaság tehát ezt is jelentősen felülmúlta.

Az új-zélandi pár rendszeresen öntözte területeit

A növényeknek bőven volt idejük a kifejlődésre, hiszen a déli féltekén tavaly április közepén történt meg a vetés, az aratásra pedig idén februárban került sor. A famíliának már az előző években is kimagaslóan jó terméseik születtek, a csúcsdöntés viszont most először sikerült. A rekord „kicsikarásában” két mutivállalat is segítséget nyújtott nekik: a Bayer agronómiai tanácsadással és növényvédő szerekkel, míg a Yara a megfelelő tápanyag-ellátással.

Az ördög a részletekben rejlik, mindent munkafolyamatot a megfelelő időben kell végrehajtani – árulta el a kiemelkedő hozam titkát Eric Watson. Öntözéssel, nagyobb dózisú gombaölő szeres kezeléssel és megemelt nitrogén-utánpótlással sikerült végrehajtaniuk a bravúrt. Érdekesség, hogy a búza mellett az árpa termelési világcsúcsát is egy új-zélandi gazda tartja. A timarui Warren Darling 2015-ben negyedszázados rekordot döntött meg, amikor 13,8 tonna termést hozott le egy hektár földről (a régi csúcs 12,2 t/ha volt).

Eric Watson idén rekordtermésnek örülhetett

A rekord búzatermés egy 11,89 hektáros területen született meg, de természetesen nem küldték a múzeumba, hanem a tejelő tehenészetük állománya kapta meg. Watsonék optimisták, hiszen úgy gondolják, jövőre akár még ennél jobb eredményre is képesek lehetnek. Összehasonlításként érdemes megjegyezni, hogy a KSH adatai szerint Magyarországon 5,38 t/ha volt a búza tavalyi termésátlaga, amely 1988 óta a legmagasabb értéknek számít nálunk.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu