Érdekes: szüret előtt tízszeresére ugrott a behozott folyóbor mennyisége

agrarszektor.hu
A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentése alapján az év első 7 hónapjában még mindig több folyóbort vittünk ki, mint palackosat, most azonban a behozatalban kiegyenlítődött a kétféle kiszerelés aránya. Érdekes, hogy a tavalyi csúcstermést követő túltelített piac mellett, amikor Magyarországon a zöldszüreti támogatást igényelték a gazdák, az országba behozott lédig bor mennyiségében egy nagyságrendet, értékében pedig a négyszeresére tudott ugrani.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2019. január-július között, mennyiségben 39 százalékkal, értékben 25 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. (Az európai piacok általánosan túltelítettek voltak - agrárszektor.hu)

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (64 százalék) továbbra is a lédig borok tették ki.

Most is a fehérborok voltak a keresettebbek: az összes kivitel csaknem 84 százalékát tették ki az idei év első hét hónapjában. Ugyankkor a behozatalban is nagyságrendet ugrott a lédig borok mennyisége, így elérte a palackozott borokét: 2,8 ezer hektoliterről 30,4 ezer hektoliterre nőtt a megfigyelt periódusban, eközben a palackozott borok behozatala csak 6 százalékkal  bővült 29,6 ezer hektoliterre.

A palackos borok behozatalának értéke alig 12 százalékkal emelkedett, a lédig boroké pedig több mint a négyszeresére nőtt.

Tekintettel arra, hogy ez az értékbeli növekmény tízszeres mennyiséggel párosult, valójában a lédig bor nyomott nyomott ára motiválta a behozatalt.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?