2021. január 18. hétfő Piroska

Hírek - Növény

Érdekes: szüret előtt tízszeresére ugrott a behozott folyóbor mennyisége

A NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet piaci jelentése alapján az év első 7 hónapjában még mindig több folyóbort vittünk ki, mint palackosat, most azonban a behozatalban kiegyenlítődött a kétféle kiszerelés aránya. Érdekes, hogy a tavalyi csúcstermést követő túltelített piac mellett, amikor Magyarországon a zöldszüreti támogatást igényelték a gazdák, az országba behozott lédig bor mennyiségében egy nagyságrendet, értékében pedig a négyszeresére tudott ugrani.
 
 

A KSH adatai szerint Magyarország bor-külkereskedelmi egyenlege (gyöngyöző bor és pezsgő nélkül) mind mennyiségben, mind értékben pozitív volt 2019. január–július között, mennyiségben 39 százalékkal, értékben 25 százalékkal csökkent az előző év hasonló időszakához viszonyítva. (Az európai piacok általánosan túltelítettek voltak - agrárszektor.hu)

A külpiacon értékesített mennyiség nagyobb hányadát (64 százalék) továbbra is a lédig borok tették ki.

Most is a fehérborok voltak a keresettebbek: az összes kivitel csaknem 84 százalékát tették ki az idei év első hét hónapjában. Ugyankkor a behozatalban is nagyságrendet ugrott a lédig borok mennyisége, így elérte a palackozott borokét: 2,8 ezer hektoliterről 30,4 ezer hektoliterre nőtt a megfigyelt periódusban, eközben a palackozott borok behozatala csak 6 százalékkal  bővült 29,6 ezer hektoliterre.

A palackos borok behozatalának értéke alig 12 százalékkal emelkedett, a lédig boroké pedig több mint a négyszeresére nőtt.

Tekintettel arra, hogy ez az értékbeli növekmény tízszeres mennyiséggel párosult, valójában a lédig bor nyomott nyomott ára motiválta a behozatalt.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. A konferencián elhangzó információk segítséget nyújtanak abban, hogy az agrárium szereplői megalapozott gazdasági döntéseket hozhassanak, és még sikeresebbé tehessék gazdálkodásukat, üzleti tevékenységeiket. Regisztráljon most a december 4-5-i siófoki Agrárszektor Konferenciára!

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu