2020. december 5. szombat Vilma

Hírek - Növény

Ez még a tudósokat is megdöbbentette: kihaltnak hitt virágot találtak a magyar földben

Győr-Moson-Sopron megyében olyan ritka orchideafélét találtak a kutatók, amiről azt hitték már hosszú évek óta kipusztult. Az őszi füzértekerccsel utoljára 1934-ben találkoztak a Kisalföldön, akkor Ujmajoron fordult elő.
 
 

Az őszi füzértekercs (Spiranthes spiralis) ritka, nyár végén, kora ősszel virágzó orchideaféle. Magyarországon elsősorban a Zalai-dombságban, a Balaton-felvidéken és a Mezőföldön ismertek előfordulásai. A Kisalföldön ugyanakkor 1934 óta kihaltnak hitték, akkor Győrszentiván mellett, Ujmajoron találtak belőle néhány példányt.


Idén azonban Schmidt Dávid botanikus, az orchideaféle egy új állományát találta meg Répceszemere mellett - írja a Fertő-Hanság Nemzeti Parkra hivatkozva az Infostart. A Fertő-Hanság Nemzeti Park botanikusai részletesen felmérték a lelőhelyet és a mintegy 5 hektáros területen 216 példányt találtak, amely országos szinten is kiemelkedő nagyságú állományt takar. A következő napokban a környező legelőket is ellenőrzik, mert könnyen meglehet, hogy máshol is megtelepedett a faj.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu