Ezt jól elintézte az időjárás: átlag alatti termésekre készülhetnek a gazdák idén

Ezt jól elintézte az időjárás: átlag alatti termésekre készülhetnek a gazdák idén

agrarszektor.hu
Az aratás vége felé a múlt hét második felében már csak kevés helyen hátráltatta csapadék a munkát, és a következő napokban is folytatódik a jellemzően száraz időjárás az eddigieknél több fokkal magasabb hőmérsékletekkel. A július közepi csapadék után, ami némiképp mérsékelte az aszályt, a következő napokban tovább száradnak a talajok, pedig nyári növényeinknek most lenne legnagyobb szüksége a nedvességre.

Már csak néhány nap és jön az Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét - Ne hagyja ki!

A résztvevők 15% kedvezménnyel regisztrálhatnak két új májusi agrár konferenciánkra, az AgroFood 2024 és AgroFuture 2024 konferenciára!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A múlt hét második felében a megelőző időszakhoz képest kevesebb helyen fordult elő csapadék - írja a met.hu. Már kedden és szerdán is csak a keleti országrészben alakultak ki kisebb záporok, zivatarok. Pénteken a déli, délnyugati országrészben volt egy-két zápor, majd vasárnap hajnaltól a Kisalföldön és a Bakonyban öntözte a talajokat 10 mm-t meghaladó csapadék, viszont keletebbre már csak néhány milliméter jutott, az ország déli és keleti harmadán pedig a hétvégén semmi nem esett. Így az elmúlt öt nap csapadékösszege a Kisalföld kivételével ismét a sokéves átlag alatt alakult, ami elsősorban a július közepi nagy csapadékokból kimaradt területeken, Zalában, a Jászságban, a Kis-Sárrét térségében és a Viharsarok keleti részén jelenti az aszály fokozódását. Ezeken a területeken a talaj felszín közeli rétege is igen száraz, a 40%-t sem éri el nedvességtartalma a növények számára hasznosítható víztartalom százalékában, a felső fél méteres réteg nedvességtartalma pedig 30% alatt alakul. Az elmúlt hat napban a Kisalföld kivételével országszerte száradtak a talajok mind a felső, mind a középső talajréteg tekintetében. A kánikula a hét nagy részében nem tért vissza, péntekig a maximum hőmérsékletek országszerte 30 fok alatt alakultak, csak a hétvégén melegedett ismét pár fokkal 30 fok fölé a koradélutáni órák hőmérséklete. Éjszakánként is felfrissült a levegő, a minimumértékek 20 fok alatt, a hét közepén az ország jelentős részén 15 fok alatt alakultak.

Forrás: MTI/Kiss Dániel

A kalászosok és a repce aratása még mindig folyamatban van, de már sokfelé végeztek a betakarítással. A napraforgó és a kukorica számára, ahol nem pusztított jég vagy erősen viharos szél, ott életmentő volt a július közepi nagy mennyiségű csapadék. A napraforgó már egyre többfelé a virágzás végén jár, a kukorica virágzik. Mindkét növényre jellemző, hogy a szárazság és a hőség miatt eléggé vegyesen fejlődtek az állományok, jelentősen lemaradt, gyengén fejlett, alacsony, elöregedett táblák is láthatók. A Tiszántúlon látni derékig érő kukoricatáblákat is. A növények a tavasszal és a nyár első felében elszenvedett lemaradást sokfelé már nem fogják tudni bepótolni, mai tudásunk alapján átlag alatti termésátlagokra lehet számítani.

A hétvégéig folytatódik a többnyire napos, meleg, a legtöbb helyen száraz időjárás. Szombatig csak kevés helyen, főként északon fordulhat elő zápor, zivatar. Újabb hőhullám éri el hazánkat, a hőmérséklet csúcsértéke délen 35-38 fok között, északon 32-35 fok között alakul, és az ország jelentős részén hajnalonként sem hűl 20 fok alá a hőmérséklet. Száraz lesz a levegő, a legmelegebb órákban szerdától már nagy területen 40% alatt alakul a páratartalom, légköri aszályra van kilátás. A csapadékmentes idő, a száraz levegő és a szél egyaránt a talajok további száradását idézi elő. Változás a hétvégén várható. Szombat reggelre egy hidegfront vonul át fölöttünk, melyhez kötődően a hétvégén többfelé lehet záporok, zivatarok kialakulására számítani, és a hőmérséklet is több fokkal visszaesik majd.     

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?