2021. december 5. vasárnap Vilma

Hírek - Növény

Felkarolják a kiskunfélegyházai gazdákat

A helyi és környékbeli gazdák támogatása céljából úgynevezett termelő iskola létrehozását, illetve hitelszövetkezet megalapítását kezdeményezték Kiskunfélegyházán, írja a baon.hu.
 
 

A kiskunfélegyházi önkormányzat az országban elsőként csatlakozott a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Megújuló Hangya-2010 Szövetkezet kezdeményezéséhez és kötött stratégiai partnerségi keret megállapodást – nyilatkozta Dongó József önkormányzati képviselő. Az együttműködésért felelős agrármérnök elmondta, a megállapodás lényege a helyi gazdaságok, vállalkozások, és közösségek fejlesztése, melyben az önkormányzat, mint összekötő kapocs vállal szerepet.

A kezdeményezés célja a foglalkoztatás erősítésén túl, a vidék népességmegtartó- és eltartó képességének növelése, valamint a gazdák pénzügyi függőségének mérséklése. Ennek érdekében szeretnék létrehozni az úgynevezett térségi hitelszövetkezetet. Dongó József fontos feladatnak tartja a lakosság önellátásának, önfenntartásának elősegítését is. Éppen ezért az együttműködés első lépéseként, pályázati forrásból alakítanák meg a Félegyházi Termelő Iskolát a helyi Mezőgazdasági Szakképző Iskolával közösen, ahol felkészítenék a résztvevőket az önellátó, önfenntartó családi gazdaságok megteremtésére.

A szövetkezet létrehozásának másik fontos célja, hogy versenyképessé tegyék a helyi termelőket a multikkal szemben, illetve hogy elősegítsék piacra jutásukat a nagy áruházláncok kiiktatásával.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó