Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie március 1-ig

Fontos határidő közeleg: ezt rengeteg gazdának el kell intéznie március 1-ig

agrarszektor.hu
"Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot (HMKÁ)" előírásai között- melyet az 50/2008. (IV. 24.) FVM rendeletnek tartalmaz - szerepel, hogy "Fát, bokrot és sövényt a március 1. és augusztus 31. közötti költési és fiókanevelési időszakban nem lehet kivágni." Ez minden fára és bokorra - nemcsak a MePAR-ban feltüntetett fa és bokorcsoportra, magányos fára vonatkozik. Tehát amennyiben szükséges, vagy indokolt a fásszárú növényzet kivágása, azt még március 1-ig megteheti a támogatást igénylő gazdálkodó.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

A HMKÁ a Kölcsönös megfeleltetés részét képezi, mely elemek kötelezően betartandók ahhoz, hogy a közvetlen kifizetések és egyes terület alapon nyújtott vidékfejlesztési támogatások teljes összege a gazdálkodóhoz kiutalásra kerüljön - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Fontos különbség azonban, hogy a külön tájképi elemként rögzített, a MePAR-ban feltüntetett "magányosan álló fa" kivágási tilalma az év minden napjára vonatkozik.

Kivágásra csak vis maior (94/2015. (XII. 23.) FM rendelet az elháríthatatlan külső ok (vis maior) esetén alkalmazandó egyes szabályokról és a vis maiorral összefüggő egyes miniszteri rendeletek módosításáról) esetben kerülhet sor, de a vis maior eseményt a kincstárnak az eseményt követően 21 napon belül - de legkésőbb 60 napon belül - elektronikus úton jelenteni kell. Amennyiben a magányos fa természeti csapás, vagy valamely, a gazdálkodótól független ok következtében a helyszínen már nem fellelhető, úgy azt is vis maiorként jelenteni kell a kincstárhoz, a MePAR-on történő átvezetés érdekében.

 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03