2021. november 30. kedd András, Andor

Hírek - Növény

Friss! Agrárszektor időjárás előrejelzés: 2021.11.26. péntek

Túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet - derül ki az Agrárszektor pénteki (2021.11.26.) országos középtávú előrejelzéséből. Jó lenne kimenni a földekre, de nem tudja vigyen-e magával gumicsizmát? Permetezne, de lehet, hogy lesz szél? Eljött a betakarítás ideje, de nem biztos benne, hogy ezt a meteorológia is így gondolja? Segítünk! Mutatjuk, milyen időjárás várható a mai, pénteki (2021.11.26.) napon.
 
 

Péntek reggel az ablakon kinézve, nem biztos benne, hogy zavartalanul elvégezheti a napi munkákat? Tudni szeretné várható-e csapadék, lesz-e szél, esetleg lehet-e viharra számítani? Kíváncsi rá, hogy permetezésre alkalmas-e az időjárás, esetleg az ország különböző agrometeorológiai térképei érdeklik? Itt az Agrárszektor napi időjárásjelentése. Ilyen időjárásra készüljön a mai, pénteki (2021.11.26.) napon.

2021.11.26. péntek: Túlnyomóan borult időre számíthatunk, legfeljebb estétől vékonyodhat, szakadozhat kissé a felhőzet. Délnyugat felől egy kiterjedt csapadékzóna éri el hazánkat, amely csak lassan vonul észak felé. A Dunántúlon kiadósabb csapadékra van kilátás. Az eső mellett előbb Sopron és az Alpokalja térségében, később a Dunántúl nyugati és északi részein, a Bakonyban, illetve az Északi-középhegység magasabban fekvő helyein havas eső, havazás is előfordulhat. A délkeleti, a Nyugat-Dunántúlon az északnyugati szelet kísérhetik élénk, helyenként erős lökések, majd délutántól egyre nagyobb területen nyugatira, délnyugatira fordul a szél.

A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 1 és 9 fok között várható, északnyugaton számíthatunk az alacsonyabb értékekre.
Késő estére -1 és +7 fok közé csökken a hőmérséklet.

Orvosmeteorológiai tájékoztató: Kettős fronthatásra számíthatnak az erre érzékenyek, fejfájás, erősödő migrén, vérnyomás-ingadozás lehet a legáltalánosabb panasz.

A következő napon várható időjárás

2021.11.27. szombat: Éjszaka erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd egyre nagyobb területen szakadozottabbá válik a felhőtakaró, napközben általában közepesen vagy erősen felhős idő várható. Miután a csapadékzóna észak felé távozik, dél felől újabb vonul észak felé (nagyrészt esőre számíthatunk, de a Dunántúl északi és nyugati tájain, valamint az északi hegyek magasabb csúcsain van kevés esély átmeneti havas esőre, hóra). Napközben szórványos jelleggel fordulhat elő eső, zápor. A lehullott hóréteg gyorsan olvadni fog. A délkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérhetik. A délutáni órákban 2 és 12 fok között alakul a hőmérséklet, északon, északnyugaton lesz a hidegebb, délkeleten az enyhébb idő.

Friss híreink:

Ez most komoly? Ennyiért melóznak az idénymunkások a spanyol eperföldeken
Óriási emberhiány várható spanyol kertészetekben, egy felmérés szerint a jövő évi szamócaszezonra meghirdetett állásoknak alig az egyharmadára jelentkeztek a munkavállalók. Az ágazatra rálátók szerint a munkaerőhiány mögött a mezőgazdaság többi szegmenséhez képest alacsony bérek és a vendéglátóipar potenciális dolgozókat elszívó ereje van, nem beszélve a koronavírus miatt lezárt határokról. Ez pedig azt jelentheti, hogy ha a helyzetet nem sikerül jövő tavaszig rendezni, az Európai Unió szamócatermésének 25 százalékát adó Huelva régióban durva terméskieséssel kell számolni 2022-ben.

Már csak pár nap, és itt az Agrárszektor Konferencia – Ezek a legforróbb témák
Csaknem húsz kiemelt szakmai kerekasztal-beszélgetésben foglalkozik a hazai agrárgazdaság sorsát alapvetően meghatározó témákkal az Agrárszektor Konferencia, amelyet december 9-10-én rendez meg Siófokon a Portfolio Csoport. A rendezvény résztvevői első kézből kaphatnak információkat jövő évi és hosszabb távú üzleti döntéseikhez.

Egyre több ilyen fokhagymát árulnak a magyar boltokban: ezt jobb, ha mindenki tudja
Évek óta folyamatosan csökken a fokhagyma termőterülete Magyarországon, 2020-ban 27 százalékkal kevesebb termést takarítottak be, mint egy évvel korábban. A magyarországi kínálat így az elmúlt három évben a hazai termés 12–40 százalékát kitevő importtal egészült ki. 2020-ban Spanyolországból 68 százalékkal (406 tonna), Hollandiából pedig 106 százalékkal több (415,9 tonna) fokhagyma érkezett hazánkba, mint 2019-ben


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2021

  Agrártámogatási reform, pénzözön a vidékfejlesztésben, világpiaci árrobbanás, forradalmi agrárinnovációk, precíziós gazdálkodás, digitalizáció. 2 nap, 10+ órányi szakmai program, 70+ előadó