2020. október 20. kedd Vendel

Hírek - Növény

GMO-val szennyezett vetőmagra csaptak le Kecskeméten

Genetikailag módosított szervezetekkel (GMO) szennyezett csemegekukorica-vetőmagot talált egy kecskeméti cég szállítmányában a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hivatal a 10 millió forint értékű készletet már zárolta és megsemmisíti.
 
 

GMO-val szennyezett kukorica-vetőmagot foglaltak le a Nébih szakemberei. A hatóság már elrendelte a 10 millió forint értékű készlet zárolását és megsemmisítését - írja az MTI.

A zárolt, amerikai csemegekukorica vetőmag mennyisége mintegy 100 hektárra – 8 millió tő kukoricára - lett volna elég és a dokumentációja szerint GMO-mentesnek minősítették. A Nébih olyan mintavételes ellenőrzést végzett, amellyel könnyen kiszűrhetők a szennyezett vetőmagok.

Fazekas Sándor, földművelésügyi miniszter azonnali hatállyal elrendelte a csemegekukorica-vetőmag és a pattogatni való kukorica-vetőmag teljes körű ellenőrzését. A miniszter emlékeztetett rá, hogy Magyarországon az alkotmány garantálja a GMO-mentességet, más országoknál azonban nem ilyen szigorúak a szabályok, így előfordulhat, hogy egy vetőmag-szállítmány végigmegy az Európai Unión, és a magyar határon áll meg. Hazánkban ugyanis zéró toleranciát hirdettek a GMO növények termesztésével szemben.


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Öngondoskodás 2020

  Befektetés, vagyon, megtakarítás

  Portfolio Private Health Forum 2020

  Koronavírus és a magánegészségügy

  Budapest Economic Forum 2020

  A magyar gazdasági csúcstalálkozó

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu