Ausztria kitiltaná a glifozátot az országból, a Bayer előremenekül

agrarszektor.hu
A glifozát megítélése továbbra is vegyes a világban. Sokan már csak a perek miatt kialakult rossz imázsa miatt is kerülik. Mások éppen környezetvédelmi okokkal magyarázzák azt, hogy kiállnak mellette. A Bayer mindeközben nem tud jobbat, mint a lehető legpozitívabb, leggondoskodóbb képet festi tevékenységéről, amibe mostantól a rákkutatás és a sejtterápia is beletartozik.

Az osztrák parlament kedden nagy többséggel megszavazta a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) indítványát, amely a glifozát kitiltásáról szól. Ugyanakkor a konzervatív Osztrák Néppárt képviselői a parlamenti vitán arról beszéltek, hogy mindez "a gazdák arculcsapását jelenti, akik a hatóanyagot szakszerűen alkalmazzák" - írta az MTI. Ausztria döntése ebben a kérdésben uniós jogot sérthet, hiszen az EU növényvédelmi rendelete még 2022-ig engedélyezi a totális gyomirtó használatát.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A glifozát kitiltásáról szóló nemzeti megvalósíthatósági tanulmány szerzői is ezen a véleményen vannak. Ráadásul a tanulmány azt hozta ki, hogy a totális gyomirtónak pozitív ökológiai hatásai is vannak. Ha kivennék a tarlókezelésből, akkor annak a mulcshagyó, direktvetéses technikák látnák kárát, elengedhetetlenné válna a talajszerkezet megbolygatása és vízvesztése. A forgatás nélküli talajművelés "divatos" irányzata elképzelhetetlen a vegyszeres gyomirtás nélkül. A domboldalak, szőlőskeretek művelése pedig kifejezetten veszélyessé válna a talajerózió szempontjából. Az alternatív megoldások a föld mozgatása miatt nagyságrendileg többe is kerülnek.


Ha az SPÖ akciója sikerre vezetne, akkor a termelési költségek növekedése miatt az osztrák gazdák hátrányba kerülnének az egységes uniós piacon a többi tagállam termelőivel szemben. A fogyasztók viszont semmi kézzelfogható előnyét nem látnák a glifozát kitiltásának - érvelnek a szigorítás ellenzői. A vásárlók minden bizonnyal gyakrabban nyúlnának az olcsóbban kínált, glifozátos technológiával előállított termékekért a polcokon.

Eközben a Bayer további lépéseket tett az imázsa javításáért. 215 millió dollárt fektetett a rák gyógyítását célzó sejtterápiás kutatásokba.

Ennek érdekben bevásárolták magukat az amerikai Century Therapeutics biotechnológiai cégbe, amelyik éppen egy 250 millió dolláros befektetési ügyletet hajtott végre, és kapóra jött neki a Bayer által kínált összeg. A maradékot egy amerikai befektetési alap és a japán Fujifilm dobta össze. A kutatások célja, hogy a rákos betegségeket őssejtek beültetésével kezeljék. A Bayer hétfői közleménye nem szól arról, hogy a Centuryban mekkora tulajdonrészt nyertek, ami biztos: még nem kerültek többségi pozícióba.

A rákos megbetegedések miatt elindított amerikai perek nagyon megtépázták a vegyipari vállalat nimbuszát és tőzsdei értékét. Ezt ellensúlyozandó a Bayer a kommunikáció, az engedélyeztetési eljárások nyilvánossága és a környezetvédelem terén is igyekszik a lehető legpozitívabb képet kialakítani a tevékenyéségéről. Mostani lépése szervesen illeszkedik ebbe a sorba.

EZ IS ÉRDEKELHET

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
Portfolio Balaton Business Forum 2023
Találkozzunk június 8-án Balatonfüreden!
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Ingyenes rendezvény június 6-án!
EZT OLVASTAD MÁR?