Bajban van a kalászosok egyik gombaölője, betilthatják

Bajban van a kalászosok egyik gombaölője, betilthatják

agrarszektor.hu
A proklorázról van szó, amit olyan készítményekből ismerhetünk, mint a Zamir, a Wirtuoz vagy a Mirage. A hatóanyag széles spektrumban pusztítja a gombákat a fuzáriumoktól kezdve a helmintospóriumon át a moníliáig, többféle kultúrában. Képes a kialakult betegség gyógyítására is, hatástartama hosszú, még esős, párás időben is. Éppen ez lehet a veszte?

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Az árpában felhasználható proklorázra olyan szigorú maradék mennyiségre vonatkozó előírást alkottak Németországban, hogy úgy tűnik, ezt már képtelen teljesíteni a hatóanyag.

A prokloráz, melynek európai felhasználását 2012-ben engedélyezték - a levél- és kalászbetegségek minden válfaja ellen hatásos, a virágzás végéig bevethették eddig a gazdák. Most azonban az árpára kapott engedélyét felülvizsgálják. Az agrarheute.com szerint más kalászost nem érint a hatósági szigor.

Az árpában való felhasználhatóságáról legkésőbb februárban döntés születik, a határozat 20 napon belül életbe lép, a forgalmazás és felhasználás azonnali hatályú tiltását eredményezve. Vagyis a németeknél már ebben a szezonban eltűnhetnek az árpa növényvédelméből a proklorázos szerek.

Megjegyezzük: Magyarországon sem a méhegészségügyi, sem az élelmezés-egészségügyi vizsgálatok nem mutattak ki eddig érdemleges prokloráz-terhelést, egyedül a külföldről beérkező paprika, gránátalma, citrom felületén észlelték a hatóanyagot.

Címlapkép forrása: https://www.youtube.com/watch?v=Es4CU59i-xw

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03