Lépett a hatóság: rendőrök ellenőrzik az erdőben korzózó motorosokat

Lépett a hatóság: rendőrök ellenőrzik az erdőben korzózó motorosokat

agrarszektor.hu
Fokozottan ellenőrzi a rendőrség az erdőlátogatás szabályainak betartását a nyár folyamán Baranyában. A hatályos törvény szerint az erdőben ugyanis csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedés a megengedett, a motorozás és a quadozás tiltott tevékenységnek számít.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Magyarországon évről évre visszatérő probléma a motoros eszközök használata az erdőkben. Ahogy a Pécs környéki és Baranya megyei állami erdőket kezelő Mecsekerdő Zrt. jelezte, a vonatkozó törvény szerint az erdőkben, erdei utakon quaddal, terep-motorkerékpárral, segédmotoros kerékpárral, valamint motorkerékpárral közlekedni tilos - olvashato a bama.hu oldalán. A Mecsekerdő Zrt. nemrég közös konferenciát tartott a Baranya Megyei Rendőr-főkapitánysággal az erdei közlekedés szabályairól, ahol megállapodtak arról, hogy nyáron fokozott ellenőrzésbe kezdenek az erdei utakon.

Az erdőtörvény szerint a köztulajdonban lévő erdők pihenés, üdülés, sportolás és kirándulás céljából mindenki számára nyitva állnak. De a jogszabály csak a gyalogos, kerékpáros és lovas közlekedést engedi meg. Az erdei járműközlekedés azonban csak kivételes esetekben megengedett a közforgalom számára megnyitott erdészeti magán­úton, illetve az erdőgazdálkodó egyedi engedélyével. Az alapszabály azonban az, hogy az erdőben nincs helye gépjárműnek.

A Mecsekerdő Zrt. közleménye szerint a védett és fokozottan védett természeti területeken az erdő látogatását az illetékes nemzeti park természetvédelmi őrszolgálata, azaz a rangerek is ellenőrzik. Valamennyi erdei területen az erdőgazdálkodó és a rendőrség közösen lép fel a szabálysértőkkel szemben. A Mecsekerdő Zrt. és a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság kooperációjának következő eseménye egy júniusi közös akció lesz, melynek során a rendőrök fokozottan ellenőrzik majd az erdőben motorkerékpárral és quaddal közlekedőket.

Tavaly év elején például több bejelentést is kapott a rendőrség, hogy quadokkal és krossz­motorokkal az erdészeti törvény tiltása ellenére erdős területeket átszelve közlekednek - ezt követően fokozott ellenőrzés indult, aminek eredményeként Bátaapáti körzeti megbízottja igazoltatott egy krosszmotoros társaságot. A zömében huszonéves fiatalok Baranyából erdőn keresztül érkeztek a településre. A motorok egyikén se volt rendszám, nem rendelkeznek kötelező felelősségbiztosítással, nem feleltek meg a kötelező műszaki előírásoknak és a sofőrök közül senkinek nem volt jogosítványa. A nyolc motorossal szemben eljárás indult.

A krosszmotorok és quadok szerelmeseinek mindenképp érdemes észben tartania, hogy ezek a járművek rendkívüli módon zavarják a vadászható és nem vadászható fajokat, akadályozva a tervszerű vadgazdálkodást, valamint súlyos károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben is. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és a Magyar Motorsport Szövetség korábban arra hívta fel a motorsportokat űzők figyelmét: csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek. Ellenkező esetben a kiszabott bírság akár 300 ezer forintra is rúghat, amint arról az Agrárszektor is beszámolt korábban.

EZ IS ÉRDEKELHET

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?