2022. augusztus 18. csütörtök Ilona

Több százezres bírságot is kaphat, aki ezekkel a járművekkel bemegy a magyar erdőkbe

agrarszektor.hu
A motorsport a természetben komolyan megbolygathatja a vadállományt, akadályozhatja az ott folytatott tervszerű vadgazdálkodási tevékenységet, ennek részeként a vadászatot is. Az érintett szakmai szervezetek keresik az optimális megoldást a helyzetre.

Az elmúlt bő egy évtizedben egyre többször bukkantak fel a természetben a motoros technikai sportok szerelmesei - írja közös közleményében az Országos Magyar Vadászati Védegylet (OMVV) és a Magyar Motorsport Szövetség (MAMS). Sokuk vélhetően nem is tudja, hogy ezt a szabadidős tevékenységet védett természeti területen csak engedély birtokában űzhetnék, és az erdőterületeken is csak az arra kijelölt útra hajthatnának rá a vonatkozó jogszabályok értelmében.

A járművek rendkívüli módon zavarják a vadászható és nem vadászható fajokat, akadályozva a tervszerű vadgazdálkodást, valamint súlyos károkat okozhatnak az ökológiai rendszerben. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet, mint a vadgazdálkodó szervezetek érdekképviselete és a Magyar Motorsport Szövetség ezért felhívja a motorsportokat űzők figyelmét: csak szabályos keretek között hódoljanak szenvedélyüknek. Ellenkező esetben a kiszabott bírság akár 300 000 forintra is rúghat.

Ezzel együtt az érdekképviseleti szervezeteknek meggyőződése, hogy a megoldást nem a - kétségtelenül elrettentő - szankcióban kell keresni. A közeljövőben egyeztetésekre kerül sor, hiszen a motorsport természeti területhez kapcsolódó szakágainak most minimális a mozgástere.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2022
Jubileumi, 10. Agrárszektor konferenciánkat rendezzük meg idén!
Budapest Economic Forum 2022
Jön a Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája,
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Átfogó kép a hazai gazdasági helyzetről - ingyenes gazdasági fórum a helyi vállalatoknak.
Sustainable World 2022
A Portfolio jövő vállalatainak szóló konferenciája - fenntarthatóság, ESG, zöld pénzügyek,
EZT OLVASTAD MÁR?