Ügyes húzás a Bayertől: úgy védte meg a glifozátot, hogy közben kihátrált mögüle

agrarszektor.hu
A Bayer tanult az utóbbi hónapokból. Úgy döntött, azonnali hatállyal átláthatóbbá teszi a tevékenységét az érdekeltek számára, és nagyobb hangsúlyt fektet a fenntartható növényvédelem kutatására - közölte a vezetőség a nyilvánossággal a handelsblatt.com pénteki írása szerint. Ennek kapcsán a glifozát ügyére is kitértek. Nagyon okosan úgy vették a védelmükbe a totális gyomirtót, hogy közben ki is hátráltak mögüle.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

A hatóanyag 2023-ig rendelkezik európai értékesítési engedélylel, a Bayer azonban szeretné, ha ezután is újra engedélyt kapna. Ennek érdekében azonban teljes transzparenciát biztosítana az engedélyezési folyamatban a kutatók, a civil szervezetek és az újságírók számára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Bayer tehát nem engedi el a glifozátot, az ugyanis a véleménye szerint fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban - és a termékportfóliójában is. A konszern a magatartásával arra utal: nem véletlenül engedélyezte a világ számos hatósága a totális gyomirtót, az ugyanis előírásszerű használat mellett teljesen biztonságos. A Bayer pénteki nyilatkozatában a hangsúlyt sokkal inkább a rezisztens gyomok kialakulásának veszélyére helyezi, ami a hatóanyag mértéktelen szórása következtében alakult  ki, különösen az USA-ban. A Bayer tehát a rezisztenciaveszéllyel indokolja, hogy - a glifozát megtartása mellett - miért fektetne energiát és pénzt egy alternatív gyomirtó hatóanyag kifejlesztésébe.

Az elkövetkező 10 évben 5 milliárd eurót kíván az óriás cég arra fordítani, hogy megtalálja a glifozát hatékony utódát. Eközben olyan gyomirtók után is kutatnának, amelyek inkább biológiai, semmint kémai mechanizmusok révén hatnak.

Továbbá azt is igéri a Bayer, hogy változtat eddigi értékesítési gyakorlatán. Eddig a fejlődő országokban a helyi hatóságok standarjainak megfelelő termékeket dobta piacra, mostantól ezeken a piacokon is a nagy nemzetközi engedélyező hatásógok előírásait fogja követni. Ilyen hatóságnak számít az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vagy az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A környezetért érzett felelősségét pedig azzal is hangsúlyozza, hogy létrehozott egy fenntarthatósági tanácsot,  amelyikbe független, külsős tagokat lehetne delegálni. A leverkuseni vállalat tehát kínosan ügyel rá, hogy értékesítési gyakorlatát senki nem keverhesse össze a Monsantóéval.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Portfolio Investment Day 2023
Money, Money, Money - lakossági befektetési konferencia.
Budapest Economic Forum 2023
Előadóink között: Bod Péter Ákos, Surányi György, Nagy Márton, Navracsics Tibor, Papi Laura.
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2023. október 2. 16:17