Ügyes húzás a Bayertől: úgy védte meg a glifozátot, hogy közben kihátrált mögüle

agrarszektor.hu
A Bayer tanult az utóbbi hónapokból. Úgy döntött, azonnali hatállyal átláthatóbbá teszi a tevékenységét az érdekeltek számára, és nagyobb hangsúlyt fektet a fenntartható növényvédelem kutatására - közölte a vezetőség a nyilvánossággal a handelsblatt.com pénteki írása szerint. Ennek kapcsán a glifozát ügyére is kitértek. Nagyon okosan úgy vették a védelmükbe a totális gyomirtót, hogy közben ki is hátráltak mögüle.

Agrárium 2023 konferencia

Az évkezdet egyik legfontosabb rendezvénye Kecskeméten: a konferencia célja, hogy bemutassa azokat a legjelentősebb támogatási, jogszabályi, finanszírozási, piaci, innovációs és gépesítési változásokat, amelyek alapvetően meghatározhatják az ágazati vállalkozások 2023-as tevékenységét. Minden hazai agrárszereplőnek elengedhetetlen információs forrás!

A hatóanyag 2023-ig rendelkezik európai értékesítési engedélylel, a Bayer azonban szeretné, ha ezután is újra engedélyt kapna. Ennek érdekében azonban teljes transzparenciát biztosítana az engedélyezési folyamatban a kutatók, a civil szervezetek és az újságírók számára.

A nyár egyik legfontosabb és legszínvonalasabb eseménye a Kelet-magyarországi Agrárfórum, amelyet augusztus 9-én rendez meg Hajdúböszörményben a Portfolio gazdasági portál. A rendezvényen szó lesz a magyar agrárgazdaság agrárpolitikai célkitűzéseiről, a nagy horderejű földszabályozási változásokról, a nyereséges növénytermelés alapvető feltételeiről és az állattenyésztés előtt álló fejlesztési-piaci lehetőségekről. A konferencia ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráljon most!

A Bayer tehát nem engedi el a glifozátot, az ugyanis a véleménye szerint fontos szerepet játszik a mezőgazdaságban - és a termékportfóliójában is. A konszern a magatartásával arra utal: nem véletlenül engedélyezte a világ számos hatósága a totális gyomirtót, az ugyanis előírásszerű használat mellett teljesen biztonságos. A Bayer pénteki nyilatkozatában a hangsúlyt sokkal inkább a rezisztens gyomok kialakulásának veszélyére helyezi, ami a hatóanyag mértéktelen szórása következtében alakult  ki, különösen az USA-ban. A Bayer tehát a rezisztenciaveszéllyel indokolja, hogy - a glifozát megtartása mellett - miért fektetne energiát és pénzt egy alternatív gyomirtó hatóanyag kifejlesztésébe.

Az elkövetkező 10 évben 5 milliárd eurót kíván az óriás cég arra fordítani, hogy megtalálja a glifozát hatékony utódát. Eközben olyan gyomirtók után is kutatnának, amelyek inkább biológiai, semmint kémai mechanizmusok révén hatnak.

Továbbá azt is igéri a Bayer, hogy változtat eddigi értékesítési gyakorlatán. Eddig a fejlődő országokban a helyi hatóságok standarjainak megfelelő termékeket dobta piacra, mostantól ezeken a piacokon is a nagy nemzetközi engedélyező hatásógok előírásait fogja követni. Ilyen hatóságnak számít az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) vagy az Európai Élemiszerbiztonsági Hatóság (EFSA). A környezetért érzett felelősségét pedig azzal is hangsúlyozza, hogy létrehozott egy fenntarthatósági tanácsot,  amelyikbe független, külsős tagokat lehetne delegálni. A leverkuseni vállalat tehát kínosan ügyel rá, hogy értékesítési gyakorlatát senki nem keverhesse össze a Monsantóéval.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Elsősorban felelős partnerekre van szükség (x)

A TRM Pro Kft. a Zensteel® építőipari lemeztermékeivel az egyik meghatározó magyar gyártó. Célja, hogy területén a mezőgazdasági vállalkozók egyik legstabilabb partnere legyen.

KONFERENCIA
Agrárium 2023
A tavasz meghatározó agrárgazdasági eseménye március 21-én Kecskeméten.
EZT OLVASTAD MÁR?