Igazi szupergyümölcs terem a magyar földeken: ez a növény számos betegségre gyógyír

Igazi szupergyümölcs terem a magyar földeken: ez a növény számos betegségre gyógyír

agrarszektor.hu
A gyógynövények királynőjeként számon tartott homoktövis kevés gondozást igénylő növény, mégis számos betegségre jelent gyógyírt. Sokan ismerik és fogyasztják natúr és feldolgozott készítményekben is a csodaszert, melynek gyógyító ereje a bogyóiban van. A VitaminLiget csapata most elárulta, milyen formában lehet feldolgozni a homoktövist, illetve pontosan milyen betegségek kezelésére megfelelő ez a növény.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Hogyan jött az ötlet, hogy homoktövis feldolgozásával gyártsanak termékeket?

A gyerekeim úgy nőttek fel, hogy mindig természetes növényekből készült termékeket adtam nekik. Jó ötletnek tartottam a homoktövis termesztését, ezért 3 évvel ezelőtt 300 tövet telepítettük egy olyan területen, melyet előtte nem hasznosítottunk. Az a szerencsénk, hogy a homoktövisnek több fajtája van, mi kétfélét, egy nagyobb és apróbb szeműt ültettünk. A nagyobb szemű lédúsabb, így kézzel kell szüretelni, a kisebb szeműnél pedig levágjuk az ágat, betesszük a fagyasztóba és úgy szedjük le. Az apróbb szemű bogyóknak sokkal nagyobb a tüskéje és sűrűbben is van, mint a nagyszeműsnek.

Mennyire okoz nehézséget a homoktövis szezonalitása?

A homoktövis az egyik legigénytelenebb gyógynövény, sok gondozást nem igényel. Augusztus közepétől lehet kezdeni a szedést, a tapasztaltabb termelők szerint az első fagyokig, így kb. 2-3 hónapunk van a "betakarításra". A bogyókat bőrkesztyűben szedjük le, de figyelni kell a hőmérsékletre is, mert képes megsavanyodni, ha kint hagynánk a melegen, ezért szedést követően azonnal fagyasztóba kell tenni. Az a jó, ha éretten szedjük, mert sokkal magasabb a C-vitamin tartalma. Nehézséget jelent számunkra, hogy 300 tőről szinte egyszerre kell leszedni a termést. A nagyobb szemű kicsit később érik, viszont az aprónak hamarabb hozzá tudunk állni. Úgy gondolom, a fagyasztást követően keveset veszít a vitamintartalmából. Hidegen préseljük, sajtoljuk a bogyókat, mert ezzel a technikával sokkal több vitamintartalmat nyerünk ki. Ki kellett tapasztalnunk a szüretelés módját, mert a pici levelek is belekerülnek, így nagyon oda kell figyelni a tisztításra, mert nem kerülhet bele a velő részébe. A termés mellett a homoktövis levelét leszárítjuk és tealevélként árusítjuk, a leszárított húshéjból pedig őrleményt készítünk, ami joghurtba és müzlibe is nagyon jó.

Nem féltek attól, hogy a koronavírus elsodorja az ötletet?

Évekkel ezelőtt lebetegedtem, azóta kistermelőként értékesítem a termékeim. A kertünkben 90 gyümölcsfánk van, ezeknek a terméseiből szörpöt és gyümölcslevet készítve jártam a hévízi piacra. Igazából innen indult az ötlet. Korábban már sikerem volt a piacon a termékeimmel és sok visszajáró vásárlóm volt külföldről is, így nem sokat gondolkodtunk, mikor szóba került mivel telepítsük be a területet. Örülünk, hogy most indultunk, mert azt vettük észre az emberek jobban keresik a természetes dolgokat és rájöttek arra, hogy nem mindenféle vegyi anyaggal adalékolt bolti árut vásároljanak meg.

Milyen betegségekre megfelelő a homoktövis?

A homoktövisnek 10-szer magasabb a C-vitamin tartalma, mint a citromnak. Nagyon sok betegség kezelésére alkalmazható, de mindenkinek ki kell tapasztalnia a saját szervezetének megfelelően, hogyan reagál rá. A legjobb megfázásos, gyulladásos betegségekre, gyomor problémákra, allergiára, pajzsmirigyre, vérnyomás gondokra.

Milyen visszajelzéseket adnak a homoktövis alkalmazhatóságáról a vásárlók?

Visszajáró vásárlónk mesélte, hogy szédüléses problémái voltak és nem tudták az orvosok hogyan segítsenek. Mikor eljött hozzánk, ugyanúgy 2 dl homoktövis velőt ajánlottunk fogyasztásra, mint a többieknek. Nem sokkal később örömmel jött és osztotta meg velünk, hogy sokkal jobban van. Nemrég volt egy fiatal hölgy, akinek évek óta menstruációs gondjai voltak és komoly fájdalommal bírta átvészelni a napokat. Miután elkezdte a homoktövis velőt fogyasztani, örömmel hívott fel, hogy már nem kell szenvednie a havi gondoktól. Mindenkinek más a szervezete, de a homoktövis gyógyító hatása kétségtelen.

A teljes cikk a HelloVidék oldalán olvasható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?