Illegális szaporítóanyag-árusokat kapcsolt le a hatóság: volt meglepetés bőven

Illegális szaporítóanyag-árusokat kapcsolt le a hatóság: volt meglepetés bőven

agrarszektor.hu
A jelenlegi járványhelyzetben a piacokról és vásárokról kiszorult szaporítóanyag-árusok közül sokan az interneten folytatják tevékenységüket, ezért a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei fokozottan vizsgálják az e fórumokon megjelenő hirdetéseket. Az elmúlt hét folyamán az előzetes internetes felderítést két helyszíni ellenőrzés is követte, melynek eredményeként összesen 2000 illegálisan forgalmazott és hiányosan dokumentált gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelte el a hatóság.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A koronavírus-járvány miatt a szaporítóanyag-árusok esetében is jelentősen csökkent a piaci értékesítési lehetőség - írj a Nébih. Sokan az online hirdetések felé fordultak. Fontos azonban tudni. hogy a netes hirdetéseknél nem elég az árusítóhelyet (pl. faiskolai lerakat, áruda) megnevezni, de az ún. növényegészségügyi regisztrációs számot is kötelező megadni. Ez igazolja ugyanis, hogy a hely, ahol a növényeket tárolják, növényegészségügyi szempontból megfelelő. Emellett a szaporítóanyagokra egyedi hatósági címkét kell elhelyezni - ami egyben a növényútlevél funkcióját is betölti -, továbbá hiteles dokumentummal kell igazolni a növények származását.

Forrás: Nébih

Az előzetes online felderítést követően a Nébih munkatársai, a Heves és Csongrád megyei kollégák együttműködésével,a múlt héten két helyszínen tartottak ellenőrzést, melynek során összesen 2000 gyümölcsfaoltvány megsemmisítését rendelték el. Az árusított növények közt alma, körte, kajszi, őszibarack, szilva, cseresnye, naspolya, gránát alma, ribizli, köszméte, málna és szeder is szerepelt. A választék azonban szélesebb volt, mivel egy dobozban számos fajtát ábrázoló színes kép is akadt. Az illegális tevékenységet tetézte, hogy az eladó nem rendelkezett növényegészségügyi regisztrációs számmal, a növények tekintetében pedig hiányzott a származást igazoló dokumentum és az egyedi (növényenkénti) hatósági címke is.

EZ IS ÉRDEKELHET

A szaporítóanyagok többségén mindkét helyszínen csupán színes képek ábrázolták az értékesíteni kívánt fajtát, de az ellenőrök olyan szabálytalanságokat is találtak, mint például, hogy az almaoltványon folyton termő málna fotója szerepelt, vagy a Vilmos körte megnevezést "Vilmus" néven rótták fel egy vonalas lapra. Ráadásul a növények állapota sem volt megfelelő, hiszen elenyésző gyökérmennyiséggel, a tűző napon, esetenként kivirágozva várták a vásárlókat.

Forrás: Nébih

A gyümölcsfaoltványok bizalmi termékek, így nagyon fontos, hogy ellenőrzött, megbízható helyről vásároljunk, mert csak így juthatunk garantáltan fajtaazonos, életképes szaporítóanyaghoz. Bár az illegális szaporítóanyag sok esetben olcsóbb, de ha nem ered meg vagy később nem a kívánt termést hozza, akkor a vásárló is számára is bebizonyosodik, hogy nem érdemes kockáztatni. A Nébih arra kéri a vásárlókat, hogy semmiképpen ne vegyenek meg bizonytalan eredetű gyümölcsfa-csemetéket, hanem kizárólag a hatóság által felügyelt faiskolai lerakatokban, árudákban vásárolják meg az ültetésre szánt alapanyagot! A tisztességes termelők szorult helyzetben vannak az új koronavírus következtében kialakult gazdasági helyzet miatt, ezért az eddigieknél is fontosabb a támogatásuk.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55