Imádod a fenyőket és a tobozokat? Akkor ezt a programot neked találták ki!

Imádod a fenyőket és a tobozokat? Akkor ezt a programot neked találták ki!

MTI
Ebben az évben is nyitvatartási időben tartja a tobozszüretet a Folly Arborétum, ahol vezetett séta és gyerekprogramok is várják az érdeklődőket november 7-én Badacsonyörsön.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Alpintechnikával szüretelik le az óriástobozú fenyők, az andalúziai jegenyefenyők és a tengerparti fenyők tobozait a Folly Arborétum öthektáros területén. Rossz idő esetén az eseményt november 14-én tartják, olvasható az MTI-hez elküldött tájékoztatóban.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Mint írják, egyedülálló élmény az óriástobozú fenyők (Pinus coulteri) tobozszüretének megtekintése, mivel a fák 10-15 méter magasak, érett tobozaik pedig 30-40 cm hosszúak és 10-20 cm szélesek is lehetnek. A Folly Arborétumban található egyik példány már 80 éves, a terület negyedik generációs tulajdonosa, Folly Réka nagypapája ültette, a másik fa 60 éves, és még az édesapa, Folly Gyula ültette. Az ugyancsak szüretelésre váró három andalúziai jegenyefenyő (Abies pinsapo) életkora is eléri az 50-60 évet, de a két tengerparti fenyő (Pinus pinaster) is már 40 éves.

A tájékoztatóban felhívják a figyelmet arra, hogy a tobozokat kizárólag magfogás céljából szüretelik le, azok nem vihetők el, de a szüret napján az arborétum egy-egy duglászfenyő, atlaszcédrus, feketefenyő vagy simafenyő tobozt ad ajándékba a látogatóknak.

A tobozszüretet gyerekprogramok és vezetett séta is kíséri. A sétán Folly Réka tulajdonos mesél az arborétum történetéről és kincseiről. A gyerekek pedig kalandos séta során megismerhetik az őszi arborétum növényeit, felfedezhetik az állatok nyomait, a kirándulás során szerzett "kincsekből" pedig a kézműves foglalkozáson levél- és terméskarkötőket is készíthetnek.

A badacsonyörsi Folly Arborétum első örökzöldjeit Folly Gyula pécsi orvos telepítette 115 évvel ezelőtt. A hely extra klimatikus adottságainak köszönhetően a messzi földről érkezett ritka növények is gyökeret vertek, ezért az arborétum gondozását a család újabb generációi vitték tovább. Az induláskor alig fél hektárnyi területből ma már öthektáros arborétum lett, ahol több mint 400 tűlevelű és 200 lombos fa- és cserjeféle virul.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 19. 11:33