Itt az idő! Már most fel kell készülni a jövő évi növényvédelmi kihívásokra

agrarszektor.hu
A száraz és meleg október után november elején beköszöntött a hűvös, esős és igazi ősz. Noha sok növény már megszabadult a leveleitől, több dísznövény még most is virágzik. Kártevőből egyre kevesebbet lehet látni, ám lassan el lehet kezdeni a felkészülést a jövő évi növényvédelemre, jelentette ki dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az ősz végével a kártevők aktivitása is a végéhez közeledik. Ebben a nyugodtabb időszakban az ember értékelheti, hogy az év során mennyire voltak sikeresek a növényvédelmi erőfeszítései, és ezek tükrében kezdhet el felkészülni a következő szezonra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Már a tél folyamán meg kell kezdeni a felkészülést a következő évi növényvédelemre. Ehhez ismerni kell a talajok tápanyag-ellátottságát és károsítóval való fertőzöttségét. Ezért az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerje a terület talajlakó kártevőit, de hasznos támpont lehet számára a felszedett termés egészségi állapota is. Ha sok a megrágott sárgarépa, petrezselyem és cékla, vagy a már korábban betakarított burgonya, érdemes lehet a jövő évi szezont talajfertőtlenítéssel kezdeni.

A téli metszés előtti átvizsgálás gyorsan kideríti, hogy mennyire fertőzöttek a fák pajzstetűvel, atkatojásokkal, vértetűvel, de a lisztharmatos vesszők felismerése sem ördöngös feladat, még laikusok számára sem. A lehullott lombon megismerhetőek a levélbetegségek, így a varasodás, levéllikasztó betegség, gnomónia, vörösfoltosság, és még sok más kórokozó tünete is. A fák vesszeire a rászáradt moníliás múmiák arról árulkodnak, hogy idén sok volt a molykártevő, és jövőre jobban kell időzíteni az ellenük való védekezést.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A felsorolt jelenségek csupán egy részét teszik ki a hatékony védelemre való felkészülésnek. A lényeg abban rejlik, hogy az ember mindent adjon meg növényeinek az optimális fejlődéshez, mert ebben az esetben kevesebb növényvédelemmel is sikerek érhetőek el. Ha viszont muszáj permeteznni, azt mindig csak a kártevők előrejelzésére alapozottan szabad elvégezni.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 06:02