2020. augusztus 11. kedd Zsuzsanna, Tiborc

Hírek - Növény

Itt az idő! Már most fel kell készülni a jövő évi növényvédelmi kihívásokra

A száraz és meleg október után november elején beköszöntött a hűvös, esős és igazi ősz. Noha sok növény már megszabadult a leveleitől, több dísznövény még most is virágzik. Kártevőből egyre kevesebbet lehet látni, ám lassan el lehet kezdeni a felkészülést a jövő évi növényvédelemre, jelentette ki dr. Aponyi Lajos növényvédelmi jelentésében.
 
 

Az ősz végével a kártevők aktivitása is a végéhez közeledik. Ebben a nyugodtabb időszakban az ember értékelheti, hogy az év során mennyire voltak sikeresek a növényvédelmi erőfeszítései, és ezek tükrében kezdhet el felkészülni a következő szezonra, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán.

Már a tél folyamán meg kell kezdeni a felkészülést a következő évi növényvédelemre. Ehhez ismerni kell a talajok tápanyag-ellátottságát és károsítóval való fertőzöttségét. Ezért az őszi betakarítás kiváló lehetőség arra, hogy az ember megismerje a terület talajlakó kártevőit, de hasznos támpont lehet számára a felszedett termés egészségi állapota is. Ha sok a megrágott sárgarépa, petrezselyem és cékla, vagy a már korábban betakarított burgonya, érdemes lehet a jövő évi szezont talajfertőtlenítéssel kezdeni.

A téli metszés előtti átvizsgálás gyorsan kideríti, hogy mennyire fertőzöttek a fák pajzstetűvel, atkatojásokkal, vértetűvel, de a lisztharmatos vesszők felismerése sem ördöngös feladat, még laikusok számára sem. A lehullott lombon megismerhetőek a levélbetegségek, így a varasodás, levéllikasztó betegség, gnomónia, vörösfoltosság, és még sok más kórokozó tünete is. A fák vesszeire a rászáradt moníliás múmiák arról árulkodnak, hogy idén sok volt a molykártevő, és jövőre jobban kell időzíteni az ellenük való védekezést.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

A felsorolt jelenségek csupán egy részét teszik ki a hatékony védelemre való felkészülésnek. A lényeg abban rejlik, hogy az ember mindent adjon meg növényeinek az optimális fejlődéshez, mert ebben az esetben kevesebb növényvédelemmel is sikerek érhetőek el. Ha viszont muszáj permeteznni, azt mindig csak a kártevők előrejelzésére alapozottan szabad elvégezni.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020

  Most még a legkedvezményesebb áron

  Sustainable World 2020

  A Portfolio első zöld konferenciája - a jövő vállalatainak

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu