2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Jövő héten végre jön a száraz idő: van ahol már késő?

Ezen a héten még sok felhő, többszöri eső, zápor, zivatar várható, de már kevesebb mennyiségben, mint eddig. Úgy tűnik azonban, hogy a jövő héten végre szárazra fordul majd az idő, ami azt jelenti, hogy újra lehet haladni a mezőgazdasági munkákkal.
 
 

Jelentős mennyiségű csapadék hullott országszerte az elmúlt napokban országszerte. Sokfelé a 30-50 milliméter fölötti összegek is előfordultak tíz nap alatt, de a lehullott csapadék helyenként a 100 millimétert is jóval meghaladta. A Tiszántúl északi fele, csaknem kétharmada maradt ki a nagy csapadékból, arrafelé ugyanis 20 milliméter alatt maradtak az összegek, így ott néhol még hiány is van az esőből. A talaj a nagy mennyiségű csapadék hatására az ország döntő részén nedves, vizes, helyenként pedig belvízfoltos – írja a met.hu.

Az országban a szántóföldi növények közül a repce az öregedés-növényelhalás, az őszi búza a tejes-, illetve viaszérés, a kukorica a három szárcsomós, a napraforgó pedig a csillagállapot fenológiai állapotában van többnyire. Az őszi árpa betakarítása néhol már megkezdődött, száraz időben pedig a repce és az őszi búza aratását is elkezdték volna a héten. Ugyanakkor a korai vetésű kukoricákon helyenként már a címer is megjelent. A termésérésben lévő kultúrákat a csapadék már károsan érinti, az esős, viharos idő károkat, terméscsökkenést és minőségromlást okoz, ilyen a repce, az őszi árpa és a búza, de a betakarításban lévő gyümölcsök, például a meggy is. Ugyanakkor a kukorica és a napraforgó nagyon meg fogja hálálni az esőt. A kukoricának a címerhányástól a szemfejlődésig van a legnagyobb vízigénye, míg a napraforgónak a virágzás idején, és mivel idén ezek a fenológiai fázisok az átlagosnál hamarabb következnek be, a most nedvességgel feltöltődött talaj kedvező feltételeket teremt a kritikus időszakra. Az esős, párás idő azonban a gombás megbetegedéseket is segíti.

Ma még marad a sok felhő, ugyanakkor kevesebb lesz a csapadék, de szombaton és vasárnap már több napsütésre lehet számítani, ugyanakkor sokfelé lesznek újabb záporok, zivatarok. A jövő héten csökken a csapadékhajlam, keddtől gyakorlatilag már nem várható számottevő eső, ami azt jelenti, hogy a csapadék mennyisége a következő 7 nap során területi átlagban általában 10-15 milliméter alatt marad. A hőmérséklet a hét végétől kezdődően már ismét 30 fok közelében alakul majd, így a jövő héten szikkad a talaj felszíne, és lecsökken az aratni való nedvességtartalma. Az eső után az ilyenkor meleget és sok napfényt igénylő kukorica és napraforgó is szépen fejlődhet. A levegő nedvességtartalma vasárnapig gyakran lesz 80-90 százalék fölött, amely kedvez a gombás megbetegedéseknek, de a jövő héten fokozatosan válik majd egyre szárazabbá a levegő.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben