Kíméletlen rajtaütés a magyar piacokon: csúnyán lebuktak az illegális kereskedők

agrarszektor.hu
Előzetes bejelentés alapján értesült a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egyes piacokon és vásárokon zajló illegális szőlő- és gyümölcsszaporítóanyag-értékesítésről. A hatóság a jelzések alapján 2019. november 17-én két helyszínen tartott ellenőrzést. A szakemberek a kecskeméti használtcikk piacon egy árust szólítottak fel engedély nélkül folytatott tevékenységének azonnali felfüggesztésére, míg a dunaföldvári országos állat- és kirakodóvásáron 7 esetben intézkedtek. A vizsgálatok során több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Mindkét vizsgálat alá vont helyszínen találtak szabálytalan forgalmazókat a hatósági szakemberek november közepén, a gyümölcs- és szőlőoltványok értékesítésének ellenőrzésekor, de különösen a dunaföldvári vásáron szembesültek megdöbbentő szabálytalanságokkal. Ezen a helyszínen az eladásra kínált szaporítóanyagokról (pl. gyökércsomagolt gyümölcsoltványok, facsemeték) messziről lerítt, hogy nem felelnek meg a legalapvetőbb szakmai és jogszabályi követelményeknek sem. A kecskeméti és dunaföldvári helyszíneken folytatott ellenőrzések során - a fenti problémák és szabályszegések miatt - több mint 1000 darab oltvány és facsemete illegális forgalmazását tiltották meg a Nébih ellenőrei.

Jön az év vége kihagyhatatlan agrárrendezvénye, a kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencia! A december 4-5-i esemény egyedülálló módon foglalja össze és mutatja be az agrárgazdaság legnagyobb érdeklődésre számot tartó, legaktuálisabb témáit az államigazgatási szféra és az üzleti élet csúcsvezetőinek részvételével. 

Tipikus hiányosság volt, hogy egyik eladó sem rendelkezett a növényanyagokat tételesen megnevező és azok hatóságilag ellenőrzött voltát igazoló szállítói dokumentummal, továbbá hiányzott a gyümölcsszaporítóanyag-kiskereskedelmi pontokra (faiskolai lerakatok) vonatkozó növényegészségügyi regisztrációjuk is. Az eladásra kínált növények nagy arányban silány, gyenge minőségűek voltak, sok esetben méretparamétereikben sem feleltek meg a forgalmazás követelményeinek.

Számos probléma merült fel a gyümölcsfák címkézésével kapcsolatban is: egyes esetekben a címke teljesen hiányzott, máskor az oltványtól elkülönítve tárolták vagy nagyméretű, színes - ám jelölésre és a szaporítóanyag minőségének igazolására alkalmatlan - fajtaképpel helyettesítették. Előfordult hiányos, ellentmondásos adattartalmú (pl. körteoltványon elhelyezett cseresznye fajtamegjelölés), illetve több esetben román nyelvű címkézés is. Összegezve elmondható, hogy a jelölőmatricák semmilyen valós hatósági vagy termelői vizsgálatra nem utaltak, az oltványok minőségének tanúsítására nem voltak alkalmasak, leginkább csak a vásárlók megtévesztésére szolgáltak.

A Nébih felhívja a lakosság figyelmét, hogy a gyümölcsoltványok kiskereskedelme során nagy szerepe van a vásárlói tudatosságnak. A hiteles információszerzést elsősorban az oltványokra felhelyezett címke és annak megfelelő adattartalma biztosítja. A helyesen kitöltött oltványcímkén a következő információk mindegyikének szerepelnie kell: a faj, a nemes- és alanyfajta, a termelő faiskola megnevezése, a növényegészségügyi regisztrációs szám, a növényútlevél felirat, a kategória (certifikált vagy C.A.C.), a növényegészségügyi állapot (vírusmentes, vírustesztelt, tünetmentes) megnevezése, a címke sorszáma. Ha a vásárló egyáltalán nem talál ilyen címkét a csemetén vagy hiányos a címke adattartalma, joggal gyanakodhat illegális forgalmazásra.

A professzionális telepítőknek és a kiskert-tulajdonosoknak egyaránt fontos tudniuk, hogy a "kétséges" növények beszerzésével, elültetésével komoly növényegészségügyi kockázatot is előidézhetnek. Éppen ezért lényeges, hogy a vásárlók kizárólag hiteles, megbízható forrásból szerezzék be az ültetési anyagokat, amelyet az Európai Unió tagállamaiban működő szigorú szaporítóanyag-ellenőrzési és minőségtanúsítási rendszer tesz lehetővé.

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?