2021. április 15. csütörtök Anasztázia, Tas

Hírek - Növény

Látványos eredményekre lenne képes a kertészet

Megalakult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítóipari országos osztálya, amelynek Mártonffy Béla lett a vezetője. Az osztály a magyar kertészeti ágazat modernizációját tartja legfontosabb célkitűzésének.
 
 

Megtartotta alakuló ülését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara kertészeti és beszállítóipari országos osztálya február 27-én Dunaharasztiban - írja közleményében a NAK. Az osztály elnöke Mártonffy Béla lett, az osztály szakmai tevékenységét pedig Zászlós Tibor, a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke felügyeli. Az osztályon belül 5 alosztály is létrejött, a zöldségtermesztési alosztályt Ledó Ferenc (a fruitveb elnöke), a gyümölcstermesztési alosztályt Takács Ferenc (a NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének osztályvezetője), a dísznövény alosztályt Lukács Zoltán (a Magyar Faápolók Egyesületének elnöke), a gyógynövény alosztályt Czirbus Zoltán (a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács elnöke), a szőlőtermesztési alosztályt pedig Molnár Ákos (a Magyar Szőlőszaporítóanyag Termesztők Szövetségének alelnöke) vezeti.

Ha felkészülten akar nekivágni a 2018-as agrárévnek, ha első kézből, a hazai agrárszektor meghatározó szakembereitől, véleményformálóitól, vállalatvezetőitől és döntéshozóitól szeretne választ kapni a hazai mezőgazdaságot érintő legfontosabb és legaktuálisabb kérdésekre, jöjjön el az Agrárium 2018 Konferenciára, ahol az elsőrangú szakmai program mellett a kiváló kapcsolatépítési lehetőségeké a főszerep.

A magyar kertészeti ágazat évente alapanyagáron 800 milliárd forint termelési érték előállítására lenne képes, amelyből jelenleg 400 milliárd forint realizálódik - mondta Mártonffy Béla. A kibocsátás az ültetvények és a technológia modernizációjával, a szabályozás ésszerűsítésével és fokozottabb marketingtevékenységgel akár kétszeresére is növelhető lehetne - tette hozzá.

Az osztály főbb célkitűzései között szerepel a növényvédelmi előrejelző rendszer kertészeti irányú fejlesztése, a kiskultúrás növényvédőszer-engedélyeztetés egyszerűsítése, a gyógynövényágazat adatszolgáltatási rendszerének újragondolása és az ágazatban használt vámtarifaszámok egyértelműsítése is. Az osztály fontos feladatának tartja továbbá a kertészeti szaporítóanyag-ágazat megújításával kapcsolatos feladatok összehangolását, valamint a díszkertész mesterképzés szervezésének szakmai támogatását. Mindezek mellett a kertészeti és beszállítóipari osztály szerepet vállal a NAK francia társszervezetekkel közösen elnyert hároméves, megközelítőleg 1,6 milliárd forintos költségvetésű, zöldség- és gyümölcsfogyasztást népszerűsítő európai uniós pályázatának megvalósításában is. 

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu