Háború dúl a magyar kertészetekben: ennek a pusztító kártevőnek nincs ellensége

Háború dúl a magyar kertészetekben: ennek a pusztító kártevőnek nincs ellensége

agrarszektor.hu
Korábban kezdődött az idén a márványpoloskák inváziója, a hajtatott paprikát termesztő kertészetek már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodók kártétele ellen, és habár igyekeznek minden fegyvert bevetni, a kártevők ellen egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni. A szezon ennek ellenére a paprika és paradicsom esetében is jónak ígérkezik. Az év közben tapasztalt áringadozások is megszűntek, a hozamok pedig az elvárt szint körül vagy kicsivel afölött alakulnak.

HOLNAP JÖN AZ AGROFUTURE 2024 KONFERENCIA 

Fenntarthatóság és innováció az agráriumban

Az AgroFuture 2024 konferencián előad Feldman Zsolt, Hadászi László, Nemes Imre, Petri Bernadett és Vajda Péter is! Még nem késő regisztrálni!

Letarolják a poloskák a hazai paprikaültetvényeket, és bár azt gondolnánk, hogy a hajtatott növények a fóliasátrakban és az üvegházakban termesztett növényekben nem tehetnek kárt a rovarok, a poloskák a legapróbb nyílásokon is képesek bejutni - mondta a Magyar Nemzetnek Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (Fruitveb) elnöke. Hozzátette, az idén ráadásul a megszokottnál korábban kezdődött a poloskaszezon, a paprikatermesztők augusztus vége, szeptember eleje helyett már hetek óta küzdenek a kellemetlen betolakodókkal. Ledó Ferenc kiemelte, a kertészek igyekeznek minden fegyvert bevetni, a márványpoloskák inváziója ellen azonban egyelőre nem lehet tökéletes hatékonysággal védekezni. A fóliasátrakban a termelők biológiai növényvédelemmel óvják meg a terményt a kártevőktől, a poloskákkal szemben azonban ez a módszer nem alkalmazható, mivel egyetlen természetes ellenségük sem ismert.

December 3-4-én rendezi meg a Portfolio Csoport kétnapos siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ország egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárrendezvényének számít. Az esemény egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről. A konferencia napirendre veszi az ágazati szereplőit érintő legforróbb témákat és legfontosabb szabályozási változásokat is. A rendezvény az agrárium minden résztvevőjének – így valamennyi méretű gazdálkodónak, élelmiszeripari cégnek, inputgyártónak, gépforgalmazónak, termékkereskedőnek, illetve államigazgatási és érdekképviseleti szakértőnek – hasznos és naprakész információkat nyújt, illetve lehetőséget biztosít a networkingre és a kapcsolatépítésre is. Ne hagyja ki a siófoki Agrárszektor Konferenciát december 3-4-én!

Ugyanakkor ha kémiai szerekhez folyamodnak, akkor a fóliasátorban, vagy üvegházban elszaporodott hasznos rovaroktól is el kell köszönniük a termelőknek. Sokan azzal próbálkoznak, hogy a két fólia közti területre virágzó dísz-, illetve haszonnövényeket telepítenek, amelyek vonzzák a poloskákat. Azokat permetezve reménykednek abban, hogy így kevesebb egyed kívánkozik majd be a paprikák közé.

A poloskák mellett a levéltetvek is megnehezítették idén a kertészek dolgát, a május-júniusi időszakban fokozottabban kellett védekezniük ezen kártevő ellen is. Ráadásul a szokatlanul hűvös tavasz miatt a biológiai növényvédelemben használt hasznos rovarokat is többször újra kellett telepíteni. Ezzel együtt ugyanakkor egyelőre
nem lehet panasz az idei szezonra, a termés minősége és a hozamok is az elvárások szerint alakulnak.

Ledó Ferenc szerint eddig az időjárás is kedvezett a hajtatott paprikatermesztésnek, a nagy meleg egészen július végéig elkerülte hazánkat, ami jót tett a növények fejlődésének. A mostani hőségnek néhány hét múlva mutatkozik majd meg az eredménye, akkor derül ki, hogy a kánikula okozott-e minőségbeli romlást a paprikásokban. A paprikához hasonlóan a paradicsomtermesztéssel foglalkozó gazdaságok is jó évet zárhatnak az idén. Az év közben jelentkező hektikus ármozgások ellenére nyereséges lehet a szezon.

A koronavírus-járvány miatti korlátozások idején jelentősebb áresést tapasztaltunk, amit júniusban újabb hullámvölgy követett. Bár a július végétől augusztus 20-ig tartó időszak minden évben kissé kockázatosnak mondható a termelői árak szempontjából, az idén úgy néz ki, hogy fennmarad az egyensúlyi helyzet és az árak is elfogadható szinten mozognak 

- jegyezte meg a Fruitveb elnöke. A termelői árak jelenleg két-három százalékkal vannak magasabban a tavalyi szintnél, a helyzetet pedig tovább javítja, hogy idén a hozamok is magasabbak az elmúlt évinél, így minden esély megvan arra, hogy a termelők nyereséggel tudják zárni az évet. Jelenleg egyébként mintegy 360 hektáron foglalkoznak hajtatott körülmények között paradicsomtermesztéssel, ahonnan idén összességében 120-125 ezer tonnát takaríthatnak be a gazdálkodók.

A vidékfejlesztési pályázatok megvalósításának köszönhetően ebben az évben több új üvegházban is megkezdődhetett a munka, néhány korszerűtlenebb egységben pedig befejezték a termelést a gazdálkodók.
A fürtös és a gömbparadicsom mellett egyre nagyobb teret kap a hazai kertészetekben a kisebb méretű koktélparadicsom is. Az elmúlt évek során a fogyasztók körében nőtt ezen fajták népszerűsége, s míg korábban jellemzően az exportpiacokról került az áruházakba a koktélparadicsom, ma már májustól november végéig a teljes magyar piacot el tudják látni a hazai kertészetek friss áruval.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?