Így áll most a világ uborkafronton: vegyes a kép, nem mindenki örülhet

Így áll most a világ uborkafronton: vegyes a kép, nem mindenki örülhet

agrarszektor.hu
A nemzetközi uborkapiac jelenleg vegyes képet mutat, egyes országok nehéz évet zártak. Hollandiában az uborkatermesztők a hagyományos termesztési szezon vége felé járnak, a kedvező időjárási körülményeknek köszönhetően hosszabb termesztési időszakot remélnek, miután az ötéves átlagtól elmaradó árakkal tarkított év kihívásokkal volt teli. Eközben Németországban a hazai kígyóuborka dominanciája és a spanyol kínálat növekvő jelenléte figyelhető meg. Olaszországban viszont az uborkaeladások egész évben figyelemre méltó állandóságot mutattak, a hagyományos hosszú uborka pedig egyre népszerűbb enyhébb íze miatt. Dél-Afrikában az uborkatermesztők áramkimaradásokkal és növekvő termelési költségekkel küzdenek, amelyek kedvezőtlenek az ágazat jövőjére nézve. Végül az amerikai kontinens északi fele más képet mutat, ahol a szűkülő szabadföldi és üvegházi kínálat miatt erős uborkapiac van kialakulóban. Az ősz beköszöntével a figyelem középpontjába kerül Mexikó közelgő uborkaszezonja, miközben az üvegházi uborkatermesztés továbbra is virágzik, még a kanadai hőmérséklet csökkenése mellett is.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Hollandia

A hagyományos termesztési szezon a végéhez közeledik. Október elejéhez képest viszonylag meleg van, a hőmérséklet a következő hétvégén még 20 oC felett lesz. A csapadékos őszi időjárás egyelőre elmaradt, így a hagyományos termesztéssel foglalkozó termelők viszonylag hosszú termesztési időre számíthatnak. A kabakosok levéltetű okozta sárgaságvírusával (CABYV) okozott problémákkal teli két év után idén nem volt túl nagy a levéltetűnyomás az uborkában. Így a termesztők egy olyan szezonra tekintenek vissza, amelyben az árak messze elmaradtak az ötéves átlagtól, különösen tavasszal. Az árak csak júliusban emelkedtek. Az uborkát a nyári szünidő alatt jobb áron vették, de augusztus végére az ár mégis ismét visszaesett.

Idén tavasszal nagyon keresték az alacsony árak okait. Vajon a termőterület növekedése miatt, vagy részben azért, mert a termelők átálltak például a vírusnyomás által sújtott paradicsomtermesztésről az uborkára, a napfény hiánya és ezért a fogyasztás elmaradása miatt, vagy a középszerű ár valójában a piac "hibája" volt? A biouborka piaca szintén a középszerű árképzés miatt szenvedett. Az utóbbi években a megvilágítás alatti uborkatermesztés egyre nagyobb teret nyert. Az energiaválság ezt megfékezte. A paradicsomban a piac a megvilágított terület mintegy felének visszatérésével számol. Az uborkatermesztésben a világítás ismét egy lehetőség, feltéve, hogy az értékesítés és az árak biztonságban vannak. A szupermarketek számára, beleértve azokat is, amelyek helyi termékkel akarnak kitűnni, fontos, hogy a hazai világítás alatt termelt uborka és az importáru közötti árkülönbség mérsékelt legyen. A paradicsomhoz hasonlóan a teljes LED-világításba való beruházás segít a termelőknek, hogy visszatérjenek a téli termesztéshez. A termelők és lehetőségeik között azonban még mindig nagyok a különbségek. Nagy aggodalomra adnak okot a bejelentett adótervek. Drágul a gáz az üvegházi kertészet számára, különadót vetnek ki a kapcsolt energiatermelésre a villamosenergia-termeléshez, valamint a CO2-kibocsátásra is. Az uborkatermesztés diverzifikációja is téma. A nemesítő cégek a snack uborkával, mini vagy midi uborkával és most már más különlegességekkel, például ázsiai uborkával is kínálnak lehetőségeket. A termőterület azonban még mindig korlátozott - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

Németország

Egy szövetségi ügynökség szerint a hazai kígyóuborka dominált a holland és belga uborkákkal szemben. A spanyol kínálat egyre jelentősebb, már szinte minden piacon megjelent. Minőségük azonban nem volt meggyőző. A piac általánosságban csendes volt. A kissé korlátozott kínálat helyenként emelkedő árakhoz vezetett. A miniuborka iránt is volt némi kereslet, melyek Hollandiából és a hazai piacról származtak.

Olaszország

Az uborka trendje szinte egész évben állandó. Egy észak-olaszországi nagykereskedő szerint az eladásokat nem befolyásolja nagymértékben a szezonalitás. Nyáron több uborkát adnak el, télen pedig valamivel kevesebbet, de nincsenek nagy különbségek. Az uborkát két kategóriába sorolják: a hosszú és a hagyományos, rövidebb uborkák közé. A hosszú uborkának magasabb a nagykereskedelmi ára, ha jó minőségű, akkor ebben az időszakban 2,50-3 €/kg között adják el. A nagykereskedő szerint ezek nagyon magas árak, de ez a jelenlegi tendencia, amely minden zöldségre jellemző. A rövid uborka ára viszont valamivel alacsonyabb, 1,50-2,30 €/kg körül mozog. A hosszú uborka egyre népszerűbb, mert kevésbé intenzív az íze és könnyebben emészthető. A nagykereskedő februártól Verona környékéről vásáról, majd októberig Romagnából. Ezt követően a termés Dél-Olaszországból érkezik, így a téli hónapokban Szicíliából veszi a zöldséget. Ilyenkor a szállítási költségek magasak, részben a magas üzemanyagárak miatt.

Franciaország

Szeptember elején a 2023. évi nemzeti uborkatermés becsült mennyisége 172 000 tonna, ami 3%-kal több az előző évinél, de 4%-kal kevesebb a 2018-2022-es átlaghoz képest. Az uborkatermesztés országos területe 2023-ban 1000 hektár, ami 6%-kal kevesebb az előző évhez képest, ellenben stabil a 2018-2022-es átlaghoz képest. A piacon a kereslet és a kínálat egyensúlya bizonytalan, különösen az észak-franciaországi változékony időjárás miatt, amely nem ösztönzi a fogyasztást, augusztusban az eladást segítendő az árakat csökkentették. Ezután a fogyasztás az időjárási viszonyoktól függően hétről hétre változott, az eladási akciók segítettek a piac mozgásban tartásában. Az árak meredeken esnek: 37%-kal a 2022. augusztusi szint alatt, valamint 19%-kal a 2018-2022. augusztusi átlag alatt vannak. 2023. január és júliusa között a behozatal (40 700 tonna) 2%-kal csökkent, a kivitel (7400 tonna) pedig 5%-kal nőtt. Ennek eredményeképpen a kereskedelmi hiány 4%-kal javult az előző szezon azonos időszakához képest. A szezon végéhez közeledve a piac jelenleg stabil.

Spanyolország

Miután a kígyóuborka ára szeptember végén elérte a minimális szintet, az elmúlt héten emelkedett. Mint egy piaci szereplő kifejtette:

Almería uborka termesztése megkezdődött, ellenben Hollandia a szezonja végén tart így már a minőség nem a legjobb, valamint az árak is alacsonyak, ezáltal befolyásolva az árakat Almeríában. Ez párosult az itteni jó időjárással, ami kedvezett a termelésnek, túlkínálatot generálva a piacon.

A helyzet azt eredményezte, hogy az almeríai ágazat elhatározta, hogy ha az árak továbbra is így alakulnak, akkor október 1-jétől, amikor az andalúziai piac együttes részesedése Németországban, Franciaországban, Spanyolországban, Angliában és Hollandiában meghaladja az 50%-ot, akkor nem forgalmazzák másodosztályú uborkáikat. Az árveréseken az almeríai uborka átlagosan, bár súlyozottan 0,26 eurós kilónkénti árat ért el.

Dél-afrikai Köztársaság

Krónikus áramkimaradások sújtják a gazdákat, valamint a frissáru piacokon csökkennek a mennyiségek. Egy gautengi piaci megfigyelő szerint a 7 kg-os rekesz nagy uborkát 165 randért (8,55 euró), a 6 kg-os rekesz közepes méretű uborkát pedig 135 randért (7 euró) árulnak. A johannesburgi frissáru piacon a napi árak szerint 15,57 R/kg (0,8 euró/kg) a 8 kg-os rekesz uborka.

Az áraknak a következő hetekben egy kicsit lejjebb kell menniük. A mennyiségeknek növekedniük kellene, de minden attól függ, hogy a termelőknek mit sikerült elültetniük. Télen az uborkát fűteni kell, de az inputköltségek nagyon megemelkedtek. Nyáron bárki ültethet uborkát.

A zöldségfélék (nem csak az uborka, hanem a burgonya, a hagyma, a sárgarépa, a káposzta, a saláta stb.) mennyisége a piacon csökken, mivel az üzemanyag-, műtrágya- és növényvédelmi költségek, az áramkimaradások (áramszünetek) és a dízelgenerátorok működtetésének költségei emelkednek.

Észak-Amerika

A szabadföldi uborka esetében a piac erősödik, mivel a kínálat gyakran szűkül szeptember végén-október elején. Az ősz beköszöntével a helyi termelés kezd befejeződni, bár délkeleten folytatódik. Így ez az az évnek az a szakasza, amikor a vásárlók elkezdenek a mexikói termelés felé fordulni, amely november elején kezdődik Sinaloa és Sonora tartományokban. Az év elején Alsó-Kaliforniára lecsapó trópusi vihar óta azonban Mexikó északnyugati részén nem esett eső, ami azt jelenti, hogy a víz kérdése problémás lehet. Összességében az uborkapiacok nagyon aktívak. Hamarosan 20 dolláros uborkaárak lesznek. Az üvegházi uborka esetében a kínálat normális, a kereslet viszont erős, ami a hosszú angol és a mini magnélküli uborka árának emelkedését eredményezi. Az üvegházi uborka termelése összességében tovább növekszik, beleértve Kanadát is, ahol a hőmérséklet lehűl a kulcsfontosságú termesztési régiókban, például Ontarióban. A rövidebb nappalok és a kevesebb napfény miatt a téli kanadai termelés novemberben kezdődik.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?