Svájc meglépte: durva, ami az üvegházakkal történik hamarosan az országban

agrarszektor.hu
Svájc úgy döntött, hogy 2040-től nem használhatók fosszilis tüzelőanyagok üvegházak fűtésére. A megújuló energiaforrásokra történő átállásban a svájci kormányzat átlagosan évi 30 ezer frankkal támogatja majd a cégeket.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Svájc 2030 végére az üvegházakat már 80%-ban, 2040-től pedig 100%-ban megújuló energiaforrásokból kell ellátni. Ez úgy érhető el, hogy termesztőlétesítmények energiafogyasztását két részre osztják: 80%-ban alapfogyasztás, 20%-pedig csúcsfogyasztás - és 2030-ra csak az alapfogyasztás ellátását kell nem fosszilis tüzelőanyagokból biztosítani. A csúcsfogyasztást biztosító rendszer 2040-ig még fosszilis energiát használhat, illetve üzemben maradhat az alapellátást biztosító rendszer mellett egy fosszilis biztonsági fűtőrendszer is az előbbi meghibásodásának esetére. Az átállást támogató állami program keretében minden vállalat átlagosan évi 30 ezer svájci frank (11,7 millió Ft), és a programtól évi 28500 tonna széndioxid-kibocsátáscsökkenést várnak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Matija Nuic a Svájci Zöldségtermesztők Szövetségének (VSGP; Verband Schweizer Gemüseproduzenten) elnöke szerint

hozzáadott értéket kell nyújtanunk. Ha be tudjuk mutatni a fogyasztóknak, hogy a svájci paradicsom vagy uborka energiafelhasználása fenntartható forrásból származik, az egy igen meggyőző érv lesz az értékesítés során. A termelőknek azonban elegendően hosszú átállási időszakot kell biztosítanunk. Pont ezért van szükség a mérföldkövekre: ezek hiányában ugyanis sohasem valósulna meg az átállás, sőt, talán még észlelhető előrelépés sem történne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?