Svájc meglépte: durva, ami az üvegházakkal történik hamarosan az országban

Svájc meglépte: durva, ami az üvegházakkal történik hamarosan az országban

agrarszektor.hu
Svájc úgy döntött, hogy 2040-től nem használhatók fosszilis tüzelőanyagok üvegházak fűtésére. A megújuló energiaforrásokra történő átállásban a svájci kormányzat átlagosan évi 30 ezer frankkal támogatja majd a cégeket.

Agrárium 2024 konferencia | március 19., Kecskemét Four Points by Sheraton

Március 19-én rendezi meg a Portfolio Csoport kecskeméti Agrárium 2024 Konferenciáját, amely az egyik legnagyobb szakma eseménynek számít a tavaszi agrárrendezvények sorában.

Előad többek között Andréka Tamás, Bene Zoltán, Éder Tamás, Győrffy Balázs és Herczegh András is!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

Svájc 2030 végére az üvegházakat már 80%-ban, 2040-től pedig 100%-ban megújuló energiaforrásokból kell ellátni. Ez úgy érhető el, hogy termesztőlétesítmények energiafogyasztását két részre osztják: 80%-ban alapfogyasztás, 20%-pedig csúcsfogyasztás - és 2030-ra csak az alapfogyasztás ellátását kell nem fosszilis tüzelőanyagokból biztosítani. A csúcsfogyasztást biztosító rendszer 2040-ig még fosszilis energiát használhat, illetve üzemben maradhat az alapellátást biztosító rendszer mellett egy fosszilis biztonsági fűtőrendszer is az előbbi meghibásodásának esetére. Az átállást támogató állami program keretében minden vállalat átlagosan évi 30 ezer svájci frank (11,7 millió Ft), és a programtól évi 28500 tonna széndioxid-kibocsátáscsökkenést várnak - írja a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Matija Nuic a Svájci Zöldségtermesztők Szövetségének (VSGP; Verband Schweizer Gemüseproduzenten) elnöke szerint

hozzáadott értéket kell nyújtanunk. Ha be tudjuk mutatni a fogyasztóknak, hogy a svájci paradicsom vagy uborka energiafelhasználása fenntartható forrásból származik, az egy igen meggyőző érv lesz az értékesítés során. A termelőknek azonban elegendően hosszú átállási időszakot kell biztosítanunk. Pont ezért van szükség a mérföldkövekre: ezek hiányában ugyanis sohasem valósulna meg az átállás, sőt, talán még észlelhető előrelépés sem történne.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Egyensúly a szakértelem és a megfizethető árak között (x)

2024-től elérhető a piacon a BASF által kifejlesztett, kizárólag a KITE által forgalmazott költséghatékony gombaölőszer-kombináció, mely megbízható védelmet nyújt a legtöbb levélbetegség ellen a kalászos szegmensben.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
Még early bird kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?