2021. szeptember 27. hétfő Adalbert

Hírek - Növény

Lehull a lepel: így állnak most az őszi vetések az országban

Továbbra is erős nyugatias áramlás alakítja időjárásunkat, a viharos szelet okozó viharciklonok pályája azonban kissé északabbra tolódik, így térségünkben nyugodtabb, de az évszakhoz képest enyhe időre van kilátás. A műholdas vegetációs index (NDVI) tanúsága szerint az őszi vetések már fejlődésnek, „zöldülésnek” indultak a földeken.
 
 

Február második hetében is folytatódott a megelőző egy héthez hasonló mozgalmas időjárás - írja a met.hu. A múlt hét második felében átmenetileg hűvösebb levegő töltötte ki a magasban a Kárpát-medencét. Hajnalonként ismét fagyott, főként keleten sokfelé hűlt -5 fok alá a levegő, napközben azonban a sok napsütés mellett +5 és +10 fok közötti értékek voltak a jellemzők. Hétfőn a múlt héthez hasonlóan ismét orkán erejű széllel érkezett egy frontrendszer, melyhez kötődően a hét első két napján többfelé fordultak elő záporok valamint az évszakhoz képest szokatlan zivatarok néhol jégesővel, és ismét többféle időjárási rekord is megdőlt az országban (országos minimum és maximum hőmérsékleti rekordok, szél rekordok). A szeles idő még szerdán is kitartott, bár lassan veszített erejéből, már ritkábbá váltak a viharos erejű széllökések. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, máshol 1-5 mm volt a jellemző. A talajok nedvességviszonyai többnyire jónak mondhatók az országban. A felszín közeli talajréteg a Dunától keletre többnyire telítettséghez közeli állapotban van, az Alföld déli részén belvíz is előfordul, de kiterjedése csökkent. A délkeleti országrészben többnyire az alsóbb talajrétegekben van némi vízhiány, míg a Dunántúl nyugati felén a felszín közeli rétegek szárazabbak. Az 5 cm-es talajhőmérséklet +2 és +6 fok között alakul.

Március 3-án rendezi meg Agrárium 2020 című évindító konferenciáját Kecskeméten a Portfolio Csoport. Az esemény napirendjére tűzi azokat a legfontosabb idei támogatási, jogszabályi, piaci, jövedelmezőségi és innovációs változásokat, amelyek ismeretére az agrárgazdaság szereplőinek feltétlenül szükségük lehet az eredményes gazdálkodáshoz. A konferencia a gyakorlatias szempontokat figyelembe véve ad választ a gazdasági döntéseknél felmerülő fontos kérdésekre. Ha tájékozott akar lenni az új évben, ne hagyja ki az Agrárium 2020 konferenciát március 3-án Kecskeméten!

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor még komoly gondokat okozhat, hogy a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította az idei télen kemény hideg. A legfrissebb műholdas vegetációs index (NDVI) térképeken a zöld tömeg mennyisége már kismértékű növekedést mutat az őszi kalászosokkal, illetve repcével bevetett táblákon.

Az őszi káposztarepce vetése és kelése körül aránylag kedvező volt az időjárás: megfelelő mennyiségű csapadék hullott a talaj-előkészítéshez, a keléshez, a növény kezdeti fejlődéséhez. Még az őszi árpa is talált elegendő nedvességet a keléshez. Az őszi búza vetéséhez azonban már sokfelé nem lehetett jó magágyat készíteni a rögös talajban, a vetés pedig porba történt. Október végén, november elején még éppen időben érkezett a kiadós eső a fejlődő növények számára, a hó végéig tartó csapadékos és enyhe időszak elegendő időt adott a kalászosok fejlődésére. Az ország döntő részén nagyjából kiegyenlítődtek a csapadékviszonyok az év végére: azaz a csapadékösszeg az ideális körül alakult, a talaj pedig feltöltődött nedvességgel. Csak a Tiszántúl, főleg annak déli fele volt lemaradásban, de ez akkor problémát nem jelentett. December végétől január legvégéig tartósan szárazra fordult az idő, majd ezt követően több hullámban is érkezett eső. Ezúttal a több eső a Tiszántúlon hullott, arrafelé is jórészt feltöltődött a talaj, sőt helyenként már a belvíz is megjelent. Összességében jelenleg a halmozott csapadékösszeg országszerte az ideális körül alakul. Az őszi búzára számított hőösszeg mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár az enyhe ősz és tél hatására. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre eddig agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet.

A hétvégétől kissé csendesebbé válik időjárásunk, előtte azonban még csütörtök este egy meleg-, majd rögtön a nyomában egy hidegfront vonul át fölöttünk. A frontokhoz kötődően főként a Dunántúlon erősödik meg előbb a délnyugati, majd pénteken az északnyugati szél. Esőre, északon, északkeleten havas esőre, átmeneti havazásra is számítani lehet. A déli országrészben várható több csapadék, ott 5 mm fölötti mennyiség valószínű. A frontok mögött csökken a felhőzet, és a hétvégén illetve jövő hétfőn is többnyire napos, fátyolfelhős, száraz időre van kilátás, bár foltokban reggelente köd képződik, ami néhol tartósabban megmaradhat. A következő hidegfront a jelenlegi számítások szerint kedden vonul át fölöttünk kevés csapadékkal, megélénkülő széllel. A hőmérséklet az előttünk álló egy hétben is az ilyenkor megszokott értékek fölött alakul. Éjszakánként a legtöbb napon kevéssel fagypont alá hűl, nappal azonban jellemzően 7 és 12 fok közé melegszik a levegő, hétfőn várható ennél pár fokkal melegebb.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu