Esővel csap le a hidegfront Magyarországra: sarkvidéki levegő érkezik

Esővel csap le a hidegfront Magyarországra: sarkvidéki levegő érkezik

agrarszektor.hu
Szeptember vége óta alig esett hazánkban, a talaj felső rétege egyre jobban ki van száradva, a fejlődésben lévő repce egyre jobban várja a csapadékot. A száraz időben viszont jól lehet haladni az őszi betakarítással, a kukorica szemnedvessége is egyre kedvezőbb. A folytatásban szombatig még marad a kora őszi idő, majd vasárnap egy markáns hidegfront hoz ismét sarkvidéki eredetű légtömeget hazánk fölé. Így a jövő hét első felében ismét várhatók reggeli fagyok. A front hoz csapadékot is, de jó eséllyel nem eleget.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Múlt hét közepe óta alig hullott csapadék hazánkban, csak északnyugaton esett kis területen 5 mm-t meghaladó mennyiség, bár több időjárási front is átvonult az ország fölött. Az elmúlt 30 nap csapadékösszege általában 10-40 mm hiányt mutat a sokéves átlaghoz képest - olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) legfrissebb agrometeorológiai jelentésében. A szeptember 24. körüli országos csapadék a felszín közeli talajréteget sokfelé telítette nedvességgel, de ez a felső 20 cm-es réteg azóta nagyon sokat száradt. A mélyebb talajrétegek még az ősz elejére száradtak ki nagy területen, azóta pedig nem pótlódott a nedvesség.

10 napos csapadékösszeg 2023. október 11-ig (mm)
10 napos csapadékösszeg 2023. október 11-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 11-ig (mm)
Az elmúlt 30 nap csapadékösszegének eltérése a sokéves átlagtól 2023. október 11-ig (mm)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. október 10-én (%)
Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2023. október 10-én (%)

A hőmérséklet csúcsértéke a múlt hét közepén jellemzően 20 és 25 Celsius-fok között alakult, majd egy érkező front előtt szombaton tetőzött 25 fok körüli értékekkel. Ez jóval magasabb az ilyenkor szokásos értéknél. Vasárnap hidegfront érkezett, mely mögött hideg, sarkvidéki eredetű légtömeg árasztotta el hazánk északkeleti felét, kétharmadát. Hétfő reggelre megérkeztek az első őszi fagyok, északkeleten 2 m-es magasságban is előfordultak -1 és -4 fok közötti értékek. Keddtől erőteljes melegedés kezdődött és szerdán már ismét 20 és 25 fok között alakultak a csúcsértékek, csak az északkeleti határnál volt ennél hűvösebb.

Maximum hőmérsékletek 2023. október 7-én (Celsius-fok)
Maximum hőmérsékletek 2023. október 7-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. október 9-én (Celsius-fok)
Minimum hőmérsékletek 2023. október 9-én (Celsius-fok)

A kukorica aratása javában zajlik, az optimális szemnedvesség eléréséhez a száraz, meleg időjárás kedvező. Ez az idő egyébként a gyümölcsök betakarításához is megfelelő, mert segíti a kedvező cukorfok kialakulását. Az őszi káposztarepce számára a szeptember végi eső igen sokat jelentett, viszont azóta sokat száradt a talaj és a többnyire 4-6 leveles kis növényeknek nagyon jól jönne egy újabb kiadós csapadék. Zajlik az őszi kalászosok magágy előkészítése és többfelé már a mag is a talajban, a keléshez azonban túl száraz a talaj fölső része.

A legfrissebb NDVI vegetációs index térképek a szeptember végére - október elejére vonatkozó állapotot mutatják. Ebben az időszakban további csökkenés tapasztalható az index értékében. A nyári szántóföldi növények elveszítették zöld tömegüket, és a természetes vegetáció is egyre kevésbé zöld, a csapadékhiány miatt főleg a füves területek száradtak ki. Az anomália térképen az Alföld déli, délkeleti és középső területein már augusztusban megjelent egy nagy kiterjedésű vörös folt, ahol a csapadékhiány miatt a sokéves átlagnál alacsonyabb az index értéke. Ez a zöld tömegben megjelenő elmaradás a Dunántúl keleti részére is jellemző. Az ország északi és nyugati tájain azonban még mindig magasabb a zöld tömeg mennyisége az ilyenkor szokásosnál.

A folytatásban változékonyabbra fordul az időjárás. Szombatig még csak súrolja hazánkat egy hosszan elnyúló frontrendszer, és előtte nagyobb részt száraz és meleg levegő érkezik fölénk. A hőmérséklet szombatig emelkedik, aznap többnyire 22-28 fokos maximumok várhatók, majd vasárnap hidegfront érkezik, mögötte sarkvidéki eredetű, hideg légtömeg árasztja el térségünket. Hétfőn a csúcsérték már csak 11 és 16 fok között valószínű, és a hét első felében reggelente többfelé gyenge fagyok is várhatók. A jövő hét közepéig jelentősebb melegedés nem valószínű. A vasárnapi hidegfront csapadékot is hoz, de nem sokat, területi átlagban többnyire 2 és 10 mm között marad a heti összcsapadék. A jövő hét első felében a változó felhőzet mellett csak szórványosan várható kisebb eső. A talaj felszín közeli rétege így csak kisebb körzetekben nedvesedik át, az ország nagyobb részén ennyi eső nem lesz elég a fejlődésben lévő repcének.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 20. 14:01
Pénzcentrum  |  2024. április 20. 06:55