2020. július 13. hétfő Jenő

Hírek - Növény

Megtudtuk milyen idő lesz a következő hónapokban: ennek sokan nem fognak örülni

Az átlagosnál melegebb időre számíthatunk a nyár további részében, függetlenül attól, hogy a jövő hét elejéig mérséklődik majd a meleg az országban. A hetek óta tartó hőség eredményeként júniusban rekordmeleg volt Magyarországon, ez azt jelenti, hogy soha nem volt még ennyire magas a középhőmérséklet ebben a hónapban az országban.
 
 

Soha ilyen meleg június nem volt még Magyarországon mint az idei, az országos középhőmérséklet 22,66 fok volt, így a júniusi középhőmérséklet 1901 óta jegyzett rekordja dőlt meg idén júniusban - mondta az InfoRádióban Lakatos Mónika, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) munkatársa. Az előző csúcstartót, a 2003-as júniusi átlagot búcsúztatta az idei hónap. Az idei év a szakember szerint jól illeszkedik az éghajlatváltozás trendjébe, 1901 óta Magyarországon a júniusok 1,6 fokos melegedést mutatnak. Lakatos Mónika arról is beszélt, hogy a jövő hét elejéig ugyan kissé mérséklődik majd a meleg, és 28-30 fok körüli maximumok várhatók, de a távolabbi kilátásokat nézve elmondható, hogy átlag körüli, vagy az átlagosnál kissé melegebb nyárra számíthatunk.

Forrás: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Az idei júniusban a maximumok voltak magasabbak a minimumokhoz képest, tehát a nappali hőmérsékletek alakultak jóval a sokéves átlag felett. 4,3 Celsius-fokkal volt magasabb az idei júniusi átlagos maximum, mint a sokéves átlag. A legmagasabb hőmérsékletet idén júniusban Zagyvarékason mérték június 27-én: 36,4 fokot mutattak a műszerek.

Idén júniusban országos átlagban 70 milliméter körüli csapadék hullott, ez a normál 90 százaléka, tehát csak tíz százalékban maradt el a júniusi csapadékmennyiség a sokéves átlagtól. Sokfelé az országban 100 milliméter feletti napi csapadékmennyiséget rögzítettek a múlt hónapban - tette hozzá a szakember.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu