2022. augusztus 14. vasárnap Marcell

Hírek - Növény

Méreg nincs a búzában, de a hőség nagyon betett

Jelentős minőségromlást okozott a kora nyári hőség a búzában, mivel a búzaszemek nem tudtak eléggé kifejlődni, ezért a hektolitersúlyok alacsonyak maradtak. Az egyes búzaminták fehérje- és sikértartalma sem kecsegtet sok jóval, ami szintén az időjárás rovására írható. Ezzel szemben a fuzáriumoknak nem kedvezett a kánikula, így a kevés csapadék miatt kevés tételben találkozunk toxin problémával.
 
 

Rosszul érinti majd a hazai malmokat is az a látványos minőségromlás, amelyet a május végi-június eleji kánikula okozott a búzában. A brutális hőség miatt ugyanis a búzaszemek nem tudtak megfelelően kitelni, aminek következménye az alacsony hektolitersúlyokban mutatkozott meg - mondta az agrárszektor.hu-nak Párkányi Gábor, a budapesti székhelyű SGS Hungaria Kft. üzletágvezetője.

A fehérje-és sikértartalom értékek átlagosnak bizonyultak idén, viszont óriási szórások vannak az egyes mintákban. Vannak olyan minták, amelyek fehérje- és sikértartalma nem mutatja a szokásos összefüggést. 

Így összességében a minősítés során megállapították, hogy idén nem lesz erős közepes búzaminőség sem, pont amiatt, hogy nagyon szélsőséges, vagyis a nagyon alacsonytól a nagyon magasig tartó átlagértékeket mértek az egyes mintákban. Ennek a szórásnak a szélsőséges időjárás az oka, ami az idén sújtotta a földeket

- tájékoztatott az üzletágvezető.

Idén ugyanakkor nem okozott kárt a búzában a fuzárium-fertőzöttség, amelyet a mérsékelten reprezentatív, néhány száz búzaminta vizsgálatából állapítottak meg. A toxin fertőzöttségért a fuzárium gomba felelős, amely jelen van ugyan a mintákban, de a betakarított malmi búzában eddig határérték alatti mennyiségeket mértek átlagosan. A szakemberek többsége szerint idén gyengébb lesz a búza minősége, és sok helyen inkább takarmány lesz a betakarított gabonából - emelte ki Párkányi Gábor.Kovács György, a szentesi Árpád-Agrár Zrt. növénytermesztési és állattenyésztési igazgatója elmondta, hogy az idei év száraz időjárása miatt a betakarítás után ők sem tapasztaltak fuzárium-fertőzöttséget a búzában. Ezzel szemben a fehérje-és sikértartalomban elég nagy szórást tapasztaltak az egyes mintákban. Ennek leginkább az az oka, hogy a tavalyi évben nagyon elhúzódott a vetés, és a búza nagy része késve került a talajba. A vetés után ráadásul lehullott egy nagyobb mennyiségű csapadék is - tette hozzá.

A fuzárium, és egyéb gombák a raktárban már eltárolt gabonában is tovább élnek, és jövő tavaszra valószínűleg magasabb értékek mérhetők majd.

Van olyan gomba, amelyik annyira észrevehetetlen, hogy az utolsó pillanatig nem észlelhető toxintartalom. Ilyenkor csak az aratás után, a raktárba kerülve jelenik meg a gomba, amikor a betakarítás miatt sokkhatás éri a növényt.

Érdemes ezért odafigyelni a már betárolt gabonára, és a nagyobb tételeket időközönként megnézetni, ősszel, betakarításkor és szállítás előtt is - vélik szakértők.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Agrárszektor Konferencia 2022

  Az év legkiemelkedőbb agráreseménye a hazai szereplőknek!

  Sustainable World 2022

  Ismét jön a fenntarthatósági konferencia szeptember 6-án!