2022. június 28. kedd Levente, Irén

Hírek - Növény

Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben az Európai Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák - az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.
 
 

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az „új génszerkesztési technikákkal” kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője szerint nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.

Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak

– tette hozzá Eric Gall.

Magyarországon öt szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet:

 • Biodinamikus Közhasznú Egyesület
 • Fenntarthatóság Felé Egyesület
 • Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi
 • Közép-magyarországi Zöld Kör
 • Magyar Természetvédők Szövetsége

Az angol nyelvű teljes levél ezen az linken érhető el. A kapcsolódó angol nyelvű közlemény pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben