Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

Mi lesz veled, génszerkesztés? Nyílt levet írtak a civilek a Bizottság alelnökének

agrarszektor.hu
2021. március 30-án 162 civil társadalmi, gazdálkodói és üzleti szervezet írta alá azt a nyílt levelet, melyben az Európai Bizottság alelnökét, Frans Timmermans-t, arra kérik biztosítsa, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított összes szervezetet továbbra is a meglévő GMO-normák szerint szabályozzák - az elővigyázatosság elvének betartása, a magas szintű biztonság, valamint a gazdák és a fogyasztók választási szabadságának megőrzése érdekében, azt illetően, hogy mit termesztenek és mit esznek.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A felhívás azért jött létre, mert a Bizottság várhatóan április végén ismerteti véleményét az "új génszerkesztési technikákkal" kapcsolatban, mely az EU Miniszterek Tanácsa által indított házon belüli tanulmányon alapszik. Amióta az Európai Bíróság 2018-ban kimondta, hogy az új génszerkesztési eljárással előállított szervezeteket az EU hatályos GMO-törvényei szerint kell szabályozni, a biotechnológiai iparág intenzív lobbi-tevékenységet folytat a jogszabály enyhítése érdekében.

Eric Gall, az IFOAM Organics Europe policy szakértője szerint nincs tudományos vagy jogi indok arra, hogy az új génszerkesztési technikákat mentesítsék a kockázatértékelés, a nyomon követhetőség és a címkézés jelenlegi szabályai alól. A génszerkesztési technológiák növényeken és állatokon történő alkalmazásának, valamint a környezetbe és az élelmiszerláncba történő kibocsátásának messzemenő hatása lehet, és azt továbbra is szabályozni kell.

Használatuk átláthatóságának továbbra is érvényben kell maradnia az élelmiszer-termelési lánc egészén. Ezen technológiák szabályozásának gyengítése ellentmond az EU Zöld-Megállapodás, a Termőföldtől az asztalig és a Biodiverzitás stratégiák alapvető céljainak

- tette hozzá Eric Gall.

Magyarországon öt szervezet, köztük az ÖMKi is aláírta a levelet:

  • Biodinamikus Közhasznú Egyesület
  • Fenntarthatóság Felé Egyesület
  • Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet - ÖMKi
  • Közép-magyarországi Zöld Kör
  • Magyar Természetvédők Szövetsége

Az angol nyelvű teljes levél ezen az linken érhető el. A kapcsolódó angol nyelvű közlemény pedig itt olvasható.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02