2021. szeptember 21. kedd Máté, Mirella

Hírek - Növény

Mindennap egy alma

Az alma betakarítása is lassan befejeződik és az idei almák már a boltok polcain sorakoznak. Az árakra ránézve, viszont elcsodálkozunk: hogy hogy még mindig ennyire drága? Drágább a hazai alma, mint a külföldről behozott banán? Hogy is van ez?
 
 

A KSH adatai alapján az alma fogyasztói ára 2020. szeptemberben 563 Ft/kg, a csúcsot azonban augusztusban rögzítették 624 Ft/kg-os áron, ekkor az előző évi árhoz képest több mint dupla annyiba került 1 kg alma.

Egy átlagos évben az alma ára júliusban a legmagasabb, majd a szüretelés megkezdődésével folyamatosan csökken, a legolcsóbb november környékén szokott lenni, majd fokozatosan újra emelkedik nyárig.

Ez a trend 2019. júliusáig igaz is volt, onnan azonban az árak a szokásostól eltérően nem csökkentek, hanem egyre emelkedtek, egészen 2020. nyaráig. Akkor a csökkenés ugyan elindult, de még így is kétszer annyiba kerül idén az alma, mint tavaly ilyenkor. Mi volt ennek az oka és mire számíthatunk még idén?

A válaszhoz nem elég a hazai ágazatot megnéznünk, hanem fontos Lengyelország helyzetének elemzése is, hiszen az évi 3-4 millió tonnás kibocsátásával a világ 4. legnagyobb szereplője (Kína, USA és Törökország után), így ármeghatározó az európai piacon.

Az EU éves alma termelését nézve azt láthatjuk, hogy a 2019/20-as és az idei 2020/21-es szezon is nagyon gyenge. Két egymást követő évben ilyen gyér termés még nem volt.

Mivel a 2018-as 4,8 millió tonnás lengyel almatermés 2019-re 2,9 millió tonnára csökkent, így júliusra teljesen kifogytak a készletek. Ugyanakkor idén sem lesz sokkal jobb a termés a lengyel és hazai ültetvényeket sújtó tavaszi fagyok miatt.

A másik ármeghatározó tényező a kereslet. A COVID-19 hatására a zöldségek és gyümölcsök kereslete megnőtt, ami tovább hajtja felfelé az árakat.

Ebből már látszik, hogy az idei termésnél sem számíthatunk jóval alacsonyabb árakra. A trendet követve év végéig valamelyest csökkenek az árak, de még így is jóval a 2019-es szint felett maradnak, majd ahogy fogynak az európai készletek, úgy emelkedik újra az egekbe az ár, azaz jövő nyárig a jelenlegi árszínvonalat kell beépítenünk a mindennapokba.

Írta: Farkas Anita – Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu