Mindennap egy alma

Mindennap egy alma

Takarék Agrár24
Az alma betakarítása is lassan befejeződik és az idei almák már a boltok polcain sorakoznak. Az árakra ránézve, viszont elcsodálkozunk: hogy hogy még mindig ennyire drága? Drágább a hazai alma, mint a külföldről behozott banán? Hogy is van ez?

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A KSH adatai alapján az alma fogyasztói ára 2020. szeptemberben 563 Ft/kg, a csúcsot azonban augusztusban rögzítették 624 Ft/kg-os áron, ekkor az előző évi árhoz képest több mint dupla annyiba került 1 kg alma.

Egy átlagos évben az alma ára júliusban a legmagasabb, majd a szüretelés megkezdődésével folyamatosan csökken, a legolcsóbb november környékén szokott lenni, majd fokozatosan újra emelkedik nyárig.

Ez a trend 2019. júliusáig igaz is volt, onnan azonban az árak a szokásostól eltérően nem csökkentek, hanem egyre emelkedtek, egészen 2020. nyaráig. Akkor a csökkenés ugyan elindult, de még így is kétszer annyiba kerül idén az alma, mint tavaly ilyenkor. Mi volt ennek az oka és mire számíthatunk még idén?

A válaszhoz nem elég a hazai ágazatot megnéznünk, hanem fontos Lengyelország helyzetének elemzése is, hiszen az évi 3-4 millió tonnás kibocsátásával a világ 4. legnagyobb szereplője (Kína, USA és Törökország után), így ármeghatározó az európai piacon.

Az EU éves alma termelését nézve azt láthatjuk, hogy a 2019/20-as és az idei 2020/21-es szezon is nagyon gyenge. Két egymást követő évben ilyen gyér termés még nem volt.

Mivel a 2018-as 4,8 millió tonnás lengyel almatermés 2019-re 2,9 millió tonnára csökkent, így júliusra teljesen kifogytak a készletek. Ugyanakkor idén sem lesz sokkal jobb a termés a lengyel és hazai ültetvényeket sújtó tavaszi fagyok miatt.

A másik ármeghatározó tényező a kereslet. A COVID-19 hatására a zöldségek és gyümölcsök kereslete megnőtt, ami tovább hajtja felfelé az árakat.

Ebből már látszik, hogy az idei termésnél sem számíthatunk jóval alacsonyabb árakra. A trendet követve év végéig valamelyest csökkenek az árak, de még így is jóval a 2019-es szint felett maradnak, majd ahogy fogynak az európai készletek, úgy emelkedik újra az egekbe az ár, azaz jövő nyárig a jelenlegi árszínvonalat kell beépítenünk a mindennapokba.

Írta: Farkas Anita - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?