Makro adatok a gazda szemével: Nagy pénz, nagy foci? - Agrárberuházások és üzemi teljesítmény

Makro adatok a gazda szemével: Nagy pénz, nagy foci? - Agrárberuházások és üzemi teljesítmény

Takarék Agrár24
A mezőgazdasági beruházások hatékonyságának mérése hasonló kihívással jár, mint amikor különböző országok futball bajnokságait szeretnénk összehasonlítani teljesítmény alapon.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

E probléma megoldására - egy korábbi belső elemzésünkben - az EU egyes országainak agrárteljesítményét - az általunk számított Agrár Score alapján - rangsoroltuk. A rangsor figyelembe vette a teljesítményt, hatékonyságot, színvonalat és a rendelkezésre álló termőföldek nagyságát (tehát azon országok, akik kisebb területen tudnak nagyobb kibocsátást, előrébb végeztek). Ez alapján (feltételezhetően a rendkívül hatékony sertés termelésnek köszönhetően) az első helyen a dánok végeztek, őket követte Hollandia, Szlovákia. A számítások az országok Tesztüzemi Rendszer (FADN) adatai alapján készültek, tehát kisebb torzítások lehetnek benne. Magyarország ebben a rangsorban egy erős középmezőnyben végzett.

Ezen számított összefüggéseket szembe állítottuk azzal, hogy az adott országban a vizsgált évben az üzemek milyen nagyságrendben regisztráltak bruttó beruházást. Az összefüggést az alábbi ábrán mutatjuk be:

Forrás: FADN 2018, Takarékbank Agrárcentrum számítások

A függőleges tengelyen az adott ország pontértéke szerepel, a vízszintes tengelyen az adott országhoz rendelhető bruttó beruházás érték. Az összefüggés szoros: az országok nagy része illeszkedik a berajzolt trendvonalra. Amelyik ország a vonal felett van, arra azt mondhatjuk, hogy a beruházásaikkal létesített eszközöket megfelelő hatékonysággal állítják termelésbe, míg amelyek alatta vannak, azokra utóbbi fordítottja értelmezhető. Ebben az összevetésben (is) Dánia a győztes: hiába alacsonyabb a beruházásra fordított pénzösszeg értéke, hatékonyabb és jövedelmezőbb a teljes agrárkibocsátása, mint például a hollandoké.

Magyarország a fenti "térkép" alapján megfelelő mértékben illeszti beruházásait a kapott pontértékhez. Ahhoz, hogy a trendvonalon feljebb tudjunk kúszni és magasabb pontértéket kapjunk a bevezetőben részletezett rendszerben, előbb a vonal alá kell kerülnünk - azaz növelni kell a beruházások volumenét, majd az így megteremtett eszközökkel még hatékonyabban termelni.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 26. 06:02