Makro adatok a gazda szemével: Nagy pénz, nagy foci? - Agrárberuházások és üzemi teljesítmény

Makro adatok a gazda szemével: Nagy pénz, nagy foci? - Agrárberuházások és üzemi teljesítmény

Takarék Agrár24
A mezőgazdasági beruházások hatékonyságának mérése hasonló kihívással jár, mint amikor különböző országok futball bajnokságait szeretnénk összehasonlítani teljesítmény alapon.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

E probléma megoldására - egy korábbi belső elemzésünkben - az EU egyes országainak agrárteljesítményét - az általunk számított Agrár Score alapján - rangsoroltuk. A rangsor figyelembe vette a teljesítményt, hatékonyságot, színvonalat és a rendelkezésre álló termőföldek nagyságát (tehát azon országok, akik kisebb területen tudnak nagyobb kibocsátást, előrébb végeztek). Ez alapján (feltételezhetően a rendkívül hatékony sertés termelésnek köszönhetően) az első helyen a dánok végeztek, őket követte Hollandia, Szlovákia. A számítások az országok Tesztüzemi Rendszer (FADN) adatai alapján készültek, tehát kisebb torzítások lehetnek benne. Magyarország ebben a rangsorban egy erős középmezőnyben végzett.

Ezen számított összefüggéseket szembe állítottuk azzal, hogy az adott országban a vizsgált évben az üzemek milyen nagyságrendben regisztráltak bruttó beruházást. Az összefüggést az alábbi ábrán mutatjuk be:

Forrás: FADN 2018, Takarékbank Agrárcentrum számítások

A függőleges tengelyen az adott ország pontértéke szerepel, a vízszintes tengelyen az adott országhoz rendelhető bruttó beruházás érték. Az összefüggés szoros: az országok nagy része illeszkedik a berajzolt trendvonalra. Amelyik ország a vonal felett van, arra azt mondhatjuk, hogy a beruházásaikkal létesített eszközöket megfelelő hatékonysággal állítják termelésbe, míg amelyek alatta vannak, azokra utóbbi fordítottja értelmezhető. Ebben az összevetésben (is) Dánia a győztes: hiába alacsonyabb a beruházásra fordított pénzösszeg értéke, hatékonyabb és jövedelmezőbb a teljes agrárkibocsátása, mint például a hollandoké.

Magyarország a fenti "térkép" alapján megfelelő mértékben illeszti beruházásait a kapott pontértékhez. Ahhoz, hogy a trendvonalon feljebb tudjunk kúszni és magasabb pontértéket kapjunk a bevezetőben részletezett rendszerben, előbb a vonal alá kell kerülnünk - azaz növelni kell a beruházások volumenét, majd az így megteremtett eszközökkel még hatékonyabban termelni.

Írta: Héjja Csaba, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Kramer szerviz KITE alapokkal (x)

A gépek megítélését a műszaki tartalmon túl nagyban meghatározza, hogy karbantartás és meghibásodás esetén a javításuk milyen hatékonysággal történik.

Támogatott tartalom

Új termék a Hungrana portfolióban (x)

Hazánk egyik legnagyobb kukoricafeldolgozó vállalata az elmúlt időszakban is előre tekintett, a fejlesztések eredményeképpen új termékkel bővíti portfolióját.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. június 20. 13:28