Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Mi a profitcentrum szemlélet az agrárgazdaságban?

Gyakorlati témák gazdálkodóknak: Mi a profitcentrum szemlélet az agrárgazdaságban?

Takarék Agrár24
Amikor profitcentrumról beszélünk, nem egy elvont könyvelési-vállalatgazdasági-üzemszervezési fogalomról, hanem egy napi gyakorlatban hasznosítható és megtérülő szemléletmódról van szó. Lényege, hogy minden tevékenységünk, minden beruházási és munkaszervezési döntésünk valamilyen formában eredménytermelő legyen, járuljon hozzá a vállalkozás hosszú távú céljaihoz. Fogalmazhatunk tehát úgy is hogy legyen értékteremtő.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Hogyan tudjuk ezt megvalósítani? Először is, méréssel és adatalapú döntéshozatallal. Enélkül nem fogjuk tudni, hogy melyik táblán mennyi az elért eredményünk, esetleg a vetésszerkezet módosításával tudnánk-e rajta javítani. További kérdés még, hogy mennyiért termelünk meg egy liter tejet, vagy élelmiszeripari vállalkozás esetén melyik termékünkön mennyi a profit, mi az a munkafolyamat, ahol "elcsorog" az eredmény, mennyit veszítünk a nem optimális logisztikán? Ha a jelenlegi helyzetünkkel nem vagyunk tűpontosan tisztában, nem fogjuk tudni megbízhatóan értékelni beruházásainkat sem. Másodszor, ne hagyjuk, hogy a beruházásunk megtérülése "elbújjon" a meglévő tevékenység mögé, tehát legyenek meg azok a számszerűsíthető tényezők, amelyek alapján a beruházás megtérülése valószínűsíthető. Végül, fontos a visszamérés is: jól számoltunk-e a beruházásunk tervezésekor, hozta-e az elvárt számokat, ha nem akkor mi volt ennek az oka, milyen tanulságot tudunk levonni a következő alkalomra?

Ezek az elvek szépek és jók, de meg tudjuk-e csinálni minden beruházásnál, egyáltalán hogyan csoportosíthatjuk a beruházásokat ebből a szempontból?

1.) Közvetlen, számszerűsíthető, azonnali eredményt hozó beruházások: ilyen például egy tároló beruházás, ahol bértárolási díjat tudunk kiváltani, vagy a telephelyünk kapuján már régóta dörömbölő környező gazdáknak tudunk akár holnaptól tárolási szolgáltatást nyújtani. Ezeknél különböző tapasztalati adatokból, ágazati statisztikákból, vagy a szomszéd termelővel beszélgetve viszonylag jól felmérhetőek a várható bevételek és kiadások.

2.) Vannak olyan beruházási döntések, ahol lényegében egy üzleti lehetőséget vásárolunk, aminek pontos tartalmáról, sok esetben egyáltalán nem, a megvalósításáról is csak egy későbbi időpontban fogunk dönteni. Ilyen lehet például, ha a broiler nevelő telepünk melletti üres telek eladóvá válik, és bár egyelőre még csak homályos elképzeléseink vannak arról, hogy a következő 3-4 évben milyen irányokba szeretnénk fejleszteni (csináljuk meg végre a telepi korszerűsítést és beruházzunk egy takarmánykeverőre, vagy inkább a telepi kapacitást bővítsük tovább), de mi komolyan elgondolkodunk a megvásárlásán. A konkrét üzleti döntést pár év múlva, az adott piaci környezetben fogjuk meghozni, így az aktuális döntéshez, nevezetesen a telek megvásárlásához kapcsolódó hozamokat jelen időpontban sokkal nehezebb számszerűsíteni és a megtérülését értékelni.

3.) Végül van az a típusú beruházás, amit valamilyen, a pénznél magasabb érték motivál - például tudom, hogy a hektárját 4-5 millió forintért megvásárolt 40 aranykoronás termőföld nekem már az életben közvetlenül megtérülni nem fog, de mindennél többet ér, hogy majd az utódaimra hagyhatom.

Fontos, hogy tisztában legyünk, éppen melyik típusú beruházásról beszélünk és ehhez igazítsuk - magunkban, a kockás papíron, az excel táblában vagy a tanácsadónak adott megbízás során - az elvárt megtérülési számításokat.

Írta: Fazakas Péter - Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?