Mi határozza meg az adható futamidő hosszát?

Mi határozza meg az adható futamidő hosszát?

Takarék Agrár24
Egy hitel futamidejének meghatározása több tényezőtől függ: míg a vállalkozások az alacsonyabb törlesztő részlet miatt minél hosszabb, addig a bankok esetenként rövidebb futamidőben gondolkodnak.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A futamidő meghatározásának legfontosabb alapelve az úgynevezett illeszkedési elv, melynek alkalmazása megteremti a vállalkozás finanszírozási egyensúlyát. Ez akkor teljesül, ha a tartósan lekötött eszközöket hosszú lejáratú, míg az átmenetileg lekötött eszközöket rövid lejáratú forrásból finanszírozzuk. Tankönyvi meghatározásnak tűnik, de a valóságban igen is érezhető a "finanszírozási egyensúlytalanság" negatív hatása, mely a napi működés finanszírozását is befolyásolja.

Az átmenetileg lekötött eszközeinket (mezei leltár, hízó állomány, takarmánykészlet, stb.) rövid lejáratú hitelekkel finanszírozhatjuk be, de ide soroljuk a három éves lejáratú Agrár Széchényi Kártya hitelkeretet is, amely az éves felülvizsgálatokkal biztosítja a konstrukciónak megfelelést.

Éven túli hiteleket ingatlan, gép, tenyészállomány vásárlására lehet felhasználni, melynél a futamidő megállapításánál fontos tényező a beruházásunk tárgya, valamint a ráfordított költségek megtérülési ideje. A megtérülést a vásárolt eszköz működtetésből származó eredmény biztosítja, így a képlet egyszerű, az öt éves megtérülésű beruházáshoz öt éves, a tíz éveshez tíz éves hitel felvétele indokolt. Mi történik, ha eltérünk ettől a szabálytól:

  • Tíz éves megtérülési időhöz öt éves hitelt felvenni csak akkor érdemes, ha egyéb tevékenységeink jövedelmezőségéből erre elegendő tartalék képződik. Ebben az esetben viszont tisztában kell lennünk, hogy átmenetileg, a szükségesnél nagyobb mértékben leterheljük a vállalkozásunkat, ami további beruházásainkra, a napi likviditásra is negatív hatással lehet. A legrosszabb verzió az, amikor az emelt törlesztésre nem keletkezik meg a fedezet és pótolni kell újabb hitelfelvétellel, vagy a működtetésre szánt források felhasználásával. Ha a helyzet huzamosabb ideig fennáll, akkor a vállalkozás eladósodottsága nőhet, tevékenység szűkítéséhez is vezethet.
  • Öt év alatt megtérülő beruházáshoz a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet, valamint a kedvezményes hitelkonstrukciók által biztosított hosszabb futamidő lehetőségét (tíz éves, vagy hosszabb) szeretnék kihasználni, az öt éven keresztül fizetett kamatköltség (bármennyire is alacsony) felesleges többlet költséget eredményez.

Így már könnyen érthetővé válik, hogy miért kérnek a bankok üzleti tervet, megtérülési számítást és mit jelent az, amikor a finanszírozási egyensúlytalanságról hallunk. Az éves, rövid lejáratú hitelből vásárolt traktor egy év alatt nem hoz annyi eredményt, melyből a hitelt törleszteni lehetne. Ez a megállapítás vonatkozik az Agrár Széchenyi Kártya hitelkeretre is, bár futamideje 3 éves, de a futamidő alatti felülvizsgálat során, vagy a lejáratkor előírt hitelkeret csökkentés a vállalkozás likviditására negatív hatást gyakorolhat, a hitel újraszerződhetősége kockázatot hordozhat.

Ezért tartjuk fontosnak hangsúlyozni az üzleti terv készítését, mely többek között választ ad a hitel futamidejére is. Célszerű a rendelkezésre álló hiteleket a finanszírozandó eszközökhöz igazítani, ezzel elkerülhető, hogy a kényszerű forráspótlás miatti hitelfelvétel, vagy a szükségszerűtlen többlet kamatteher. 

Írta: Sándor Gáborné, Takarékbank Agrárcentrum

Támogatott tartalom! A cikk megjelenését a Takarékbank támogatta.
Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?