Nagy károkat okozhat az aszály a hazai földeken

Nagy károkat okozhat az aszály a hazai földeken

Veszélyezteti a tavaszi vetési és műtrágyázási munkálatokat a száraz és meleg áprilisi idő. Ha az időjárás nem fordul csapadékosabbra, a súlyosbodó aszály komoly hozamcsökkenéseket okozhat a szántóföldeken.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Jelentősen csökkent a hazai talajok víztartalma az elmúlt időszak meleg és szeles időjárása miatt. Szakértői becslések szerint a mezőgazdasági területekből 50-70 milliméternyi nedvesség tűnt el, ezért szükség lenne arra, hogy csapadékosabb időszak következzen. Bár a napokban markáns hidegfront haladt át az országon, ez sem hozott sok esőt a földekre.

A vetések mélységében még található nedvesség, de a víztartalom tovább csökkenhet, ha az aszályos periódus folytatódik. A mezőgazdasági termelőknek a mostani száraz időszakban jól jönne, ha a mezőgazdasági területeket a télen nagyobb hótakaró borította volna, és az abban lévő vízmennyiség a tavaszi olvadáskor beszivárgott volna a földekbe.

A jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy a tavaszi vetések hiányosan és foltosan kelnek majd ki, ez pedig ronthatja a szántóföldi kultúrák idei terméseredményeit. Bár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérései szerint az ősszel elvetett szántóföldi növények fagykárosodás nélkül teleltek át és jó állapotban vannak, a hosszan tartó szárazság e kultúrákat is megviselheti.

A termelők ma annyit tehetnek, hogy a lehető leggyorsabban elvetik tavaszi növényeiket, illetve kijuttatják a megfelelő műtrágyamennyiségeket, abban bízva, hogy a szükséges csapadék is megérkezik majd. A gazdák tavaly kísértetiesen hasonló helyzetben voltak, de többen az esőzéseket várva halogatták a vetési és műtrágyázási munkálatokat. Ezért egyes termelők végül kényszerűségből csak júniusban juttatták a vetőmagokat a földekbe, akkor pedig már nem volt esélyük arra, hogy az ősszel nagy hozamokat takarítsanak be.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?