2020. november 26. csütörtök Virág

Hírek - Növény

Nagy károkat okozhat az aszály a hazai földeken

Veszélyezteti a tavaszi vetési és műtrágyázási munkálatokat a száraz és meleg áprilisi idő. Ha az időjárás nem fordul csapadékosabbra, a súlyosbodó aszály komoly hozamcsökkenéseket okozhat a szántóföldeken.
 
 

Jelentősen csökkent a hazai talajok víztartalma az elmúlt időszak meleg és szeles időjárása miatt. Szakértői becslések szerint a mezőgazdasági területekből 50-70 milliméternyi nedvesség tűnt el, ezért szükség lenne arra, hogy csapadékosabb időszak következzen. Bár a napokban markáns hidegfront haladt át az országon, ez sem hozott sok esőt a földekre.

A vetések mélységében még található nedvesség, de a víztartalom tovább csökkenhet, ha az aszályos periódus folytatódik. A mezőgazdasági termelőknek a mostani száraz időszakban jól jönne, ha a mezőgazdasági területeket a télen nagyobb hótakaró borította volna, és az abban lévő vízmennyiség a tavaszi olvadáskor beszivárgott volna a földekbe.

A jelenlegi helyzetben fennáll a veszélye annak, hogy a tavaszi vetések hiányosan és foltosan kelnek majd ki, ez pedig ronthatja a szántóföldi kultúrák idei terméseredményeit. Bár az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felmérései szerint az ősszel elvetett szántóföldi növények fagykárosodás nélkül teleltek át és jó állapotban vannak, a hosszan tartó szárazság e kultúrákat is megviselheti.

A termelők ma annyit tehetnek, hogy a lehető leggyorsabban elvetik tavaszi növényeiket, illetve kijuttatják a megfelelő műtrágyamennyiségeket, abban bízva, hogy a szükséges csapadék is megérkezik majd. A gazdák tavaly kísértetiesen hasonló helyzetben voltak, de többen az esőzéseket várva halogatták a vetési és műtrágyázási munkálatokat. Ezért egyes termelők végül kényszerűségből csak júniusban juttatták a vetőmagokat a földekbe, akkor pedig már nem volt esélyük arra, hogy az ősszel nagy hozamokat takarítsanak be.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  Agrárszektor Konferencia 2020 online

  10 órányi szakmai programmal és több mint 50 előadóval

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu