Nesze neked európai mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

Nesze neked európai mezőgazdaság: megdöbbentő számok láttak napvilágot

agrarszektor.hu
Tavaly óta egyenesen berobbantak az árak a mezőgazdaságban is, szinte nem lehetett volna olyan anyagot, terméket, használati cikket mondani, ami ne drágult volna jelentős mértékben. Mára már valamelyest jobb a helyzet, hiszen ez a nagymértékű áremelkedés megállt, sőt, van, aminek csökkenésnek indult az ára. Ugyanakkor a régi árakban kár is reménykedni, de már talán annak lehet örülni, hogy nem drágul az élet napról napra. Az alábbi cikkből kiderül, hogy az EU-ban - köztük Magyarországon is - minek, mennyit nőtt az ára, és mi a helyzet most az agráriumban e tekintetben.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Az Eurostat frissen közzétett mezőgazdasági árindexadatai azt mutatják, hogy 2023 második negyedévében jelentősen lelassult a mezőgazdasági termékek árának növekedése az EU-ban 2022 azonos negyedévéhez képest. Ezen kívül az agráriumban felhasznált termékek és a szolgáltatások átlagára is csökkent 2022 második negyedéve és 2023 második negyedéve között - ez az első csökkenés 2020 negyedik negyedéve óta. Mindebből tehát látszik, hogy az elmúlt idők erőteljes áremelkedései alábbhagytak, sőt.

EZ IS ÉRDEKELHET

2022 második negyedéve és 2023 második negyedéve között a mezőgazdasági termékek uniós átlagára (kibocsátás) összességében 2%-kal emelkedett. Ez lényegesen alacsonyabb növekedési ütemet jelentett az előző negyedévhez képest, amikor az átlagár mintegy 17%-kal emelkedett 2023 első negyedéve 2022 első negyedévéhez képest.

Kirobbantak az árak a citrusféléknél

A kibocsátási termékek fő csoportjai közül 2023 második negyedévében a legjelentősebb áremelkedés a citrusfélék (átlagosan +89%), az olívaolaj (+48%) és a burgonya (+38%) esetében volt tapasztalható. Ezek az áremelkedések nagyrészt az aszály által érintett mennyiségeket tükrözték.  Az többi termék közül érdemes kiemelni a tojás (+31%) és a sertés (+28%) durva áremelkedését is. Ezzel szemben a gabonafélék ára csökkent (-31%), míg a baromfi (+4%) és a tej (-2%) ára stabilabb maradt. Ugyanakkor jó hírrel szolgálhat, hogy a műtrágyák és talajjavító szerek (-23%), az energia és kenőanyagok (-13%), valamint az állati takarmányok (-5%) esetében volt a legnagyobb mértékű árcsökkenés.

EZ IS ÉRDEKELHET

Nem minden EU-s ország lehet boldog

Nemzeti szinten az uniós országok többségében (27-ből 17) 2023 második negyedévében továbbra is áremelkedés volt tapasztalható a mezőgazdasági termékek esetében 2022 második negyedévéhez képest. A leggyorsabb áremelkedés Portugáliában (+22%), Görögországban (+21%) és Spanyolországban (+16%) volt tapasztalható, azokban az országokban, ahol aszályos időjárás volt jellemző. Ezzel szemben Litvániában (-26%) és Észtországban (-15%) volt a legnagyobb árcsökkenés. A beruházáshoz nem kapcsolódó ráfordítások tekintetében az átlagárak 2022 második negyedévéhez képest a legnagyobb mértékű növekedést Magyarországon és Romániában (egyaránt +6%), míg a legnagyobb mértékű csökkenést Litvániában és Hollandiában (egyaránt -16%) regisztrálták.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?