2020. június 7. vasárnap Róbert

Hírek - Növény

Nagy lesz a kereslet zöldtrágyanövényekre

Nagy fejlődési potenciált lát a magyar mezőgazdaságban az osztrák RWA AG. Magyar leányvállalata, az RWA Magyarország Kft. folyamatosan bővíti vetőmag-portfólióját, illetve termelői partnerhálózatát, terménytároló kapacitásait és a tevékenységi körét. Eközben nemcsak a meglévő telephelyeket korszerűsítik és bővítik, de egy zöldmezős beruházásba is belevágtak Csongrádon.
 
 

„Évente több mint 5 ezer tonna Magyarországon megtermelt vetőmagot dolgozunk fel. A támogatási előírások változása idén nagy kilengést okozott a szójavetőmag piacán, és erősen kihat majd a zöldtrágyanövények forgalmára is. A felkészülést már tavaly elkezdtük a helyzetre, ezzel együtt aki későn ébred, lemaradhat az olyan népszerű keverékekről, mint a mustár-olajretek páros” – int Bene László, az RWA Kft. ügyvezetője. A magyar cég a Raiffeisen Ware Austria leányvállalataként első kézből jut hozzá újonnan nemesített fajtákhoz. Magyarországon összesen 16 faj 80 fajtáját állítják elő több mint 4 ezer hektáron. Az idei szezon újdonsága a Bernstein búza lesz.

Virágzó bíborhere idén májusban, Nógrád megyében (MTI Fotó: Komka Péter)

„Tulajdonképpen minden igényt ki tudunk elégíteni a fajtaszortimentünkkel. Akár bőtermő, akár minőségi búzára van szüksége a piacnak, mindkettővel tudunk szolgálni, akár mindkét feltételnek egyszerre is megfelelnek ezek az új genetikák. A kiváló malmi minőségben azonban hosszabb távon több fantáziát látunk. Az is nagyon fontos, hogy a nemesítés kövesse a változó klíma kihívásait” – magyaráz a cégvezető. Az osztrák gazdák tulajdonában lévő vállalkozás portfóliójában erős a szója-, borsó- és hibridrepce-vetőmagkínálat, széles szortimenttel rendelkeznek aprómagokból, és a legnagyobb piaci szereplők az olajtök vetőmagpiacán.

Bene László örömmel adja hírül, hogy újabb jelentős fejlesztést sikerült végrehajtania a cégnek Magyarországon. Csongrádon készült el zöldmezős beruházás keretében a délkelet-magyarországi telephelyük. A 3 hektáros területen irodaház, terménytárolók, 7000 tonna mag befogására alkalmas síktároló és silók épültek. Ezek már fogadni tudják a nyári vetésűek termését. A cég igyekszik teljes körűen kiszolgálni partnereit, ezért a növényvédő szerek és műtrágyák tárolására 700 négyzetméteren inputanyagraktárakat létesített. Szeptemberre elkészül a tavaszi vetésű kultúrákat fogadni tudó garatrendszer, tisztító és szárító kapacitás is. Tevékenységi körükbe beépítették a gázolaj-értékesítést is.

Az új telephely átadása Csongrádon (Középen Bene László)

„Országos lefedettséggel, 20 területi képviselővel dolgozunk. Terménytároló kapacitásunk az 1990-es évek vége óta 15 ezer tonnáról közel 40 ezer tonnára bővült. Az elmúlt években több milliárd forintot invesztáltunk a meglévő telephelyek korszerűsítésébe és bővítésébe, de nagyon örülünk a mostani zöldmezős beruházásnak. Azt bizonyítja számunkra, hogy a magyar mezőgazdaság fejlődési kilátásait tőlünk nyugatabbra is kedvezőnek ítélik” – összegez Bene László.

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.

  A szakértő szemével

  Támogató:
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu