Gigaberuházás Békésben: százmilliókból fejleszt a magyar mezőgépgyártó

Gigaberuházás Békésben: százmilliókból fejleszt a magyar mezőgépgyártó

MTI
Félmilliárd forintos fejlesztést hajt végre a mezőgazdasági gépgyártással foglalkozó, békési székhelyű Optigép Kft. - tájékoztatta a cég ügyvezető igazgatója az MTI-t.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Patkás János elmondta, 261 millió forintot uniós pályázaton nyertek el, és csaknem ugyanennyi önerővel finanszírozzák a projektet. A fejlesztés részeként építenek egy új, csaknem ezer négyzetméteres irodaházat szociális részleggel, étkezőhelyiséggel, oktató- és bemutató termekkel. Az építkezés már folyamatban van, várhatóan év végére elkészül. A későbbiekben ezt szeretnék még egy pótalkatrészraktárral is bővíteni.

Idén is év végi díjeső az agráriumban - Nevezzen és nyerjen Ön is!

Idén nyolcadik alkalommal hirdeti meg a Portfolio Csoport rangos agrárdíjas pályázatát, amelynek célja, hogy egy-egy évben díjazni lehessen a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket. A november 30. -december 1-i kétnapos siófoki Agrárszektor Konferencián az ágazat szereplői az Év női agrárvállalkozója díjat, az Év fiatal agrárszakembere díjat, az Év kertészete díjat, az Év állattenyésztője díjat, az Év növénytermelője díjat, az Év agrárinnovációja díjat, az Év agrárberuházása díjat és a Portfolio Agrárgazdaságért díjat nyerhetik el. A rangos díjakat - amelyeket a november 30-i szakmai program zárásaként, ünnepélyes keretek között adunk át - színvonalas szakmai zsűri ítéli oda. A díjakra a hazai agrárgazdasági élet bármely szereplője pályázhat, illetve javasolhat jelölteket. A Portfolio a nevezéseket az agrarszektordijak@portfolio.hu e-mail címen fogadja 2022. július 31-ig. A jelentkezésekhez, illetve a nevezésekhez egy űrlapot kell kitölteni és beküldeni, amely a portfolio.hu portálon, az Agrárszektor Konferencia weboldalán érhető el. Az űrlapot ide kattintva is le lehet tölteni. Legyen Ön is az év végi agrár-díjeső részese, nevezzen vagy jelöljön a rangos díjakra!

Az összeszerelő műhelyt kibővítették egy 274 négyzetméteres fedett színnel, amely egyrészt rakodó térként, másrészt speciális, hidraulikusan csukható adapterek járatásának elvégzésére és tesztelésére szolgál. A beruházás részeként telepítettek egy 50 kilowattos napelemrendszert, beszereztek két hegesztőrobotot, továbbá új informatikai- és marketing rendszert vásároltak.

Patkás János elmondta, fő termékük a napraforgó- és kukorica-betakarító adapterek készítése, amiből évente 400-500 darabot gyártanak. A robotok és egyéb, korábbi fejlesztések révén ezt a kapacitást 5-10%-kal szeretnék növelni a következő évben. Tavaly lézervágó berendezéssel bővítették eszközállományukat, amivel csöveket és zárt szerelvényeket is tudnak vágni, illetve üzembe állítottak egy új, 260 tonnás, négyméteres CNC hajlítógépet is - jegyezte meg a cég ügyvezető igazgatója, aki azt is elárulta, hogy közel húsz országba exportálnak. Az utóbbi időben nagyon felfutottak az exportmegrendelések, már tavaly több mint egymilliárd forinttal tudták növelni az árbevételüket - közölte a szakember.

Míg tavaly 3 milliárd forintos árbevételükből több mint egymilliárd forintot adott az exportértékesítés (ami az előző évinek csaknem a duplája volt), az idén várhatóan négymilliárd forintos árbevétellel zárják az évet, amelynek már várhatóan 60%-a származik az exportból - mondta el Patkás János. A vállalat jelenleg 150 alkalmazottat foglalkoztat, de a közeljövőben további 5-10 munkavállalót szeretnének felvenni.

Az Optigép Kft. 1993-ban alakult egy mezőgazdasági gépekkel foglalkozó gyáregység jogutódjaként, mintegy harminc munkavállalóval. A telephelyen az 1950-es évektől foglalkoztak mezőgazdasági gépgyártással, -fejlesztéssel és -értékesítéssel. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a vállalkozás 2021-es árbevétele meghaladta a 3 milliárd forintot, szemben az előző évi 1,9 milliárddal. Adózott eredménye ez idő alatt 418,4 millió forintra nőtt az egy évvel korábbi 135 millióról.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?