2019. szeptember 23. hétfő Tekla

Hírek - Növény

Nemzetközi összefogást sürget Budai Gyula

A jelentős mezőgazdasággal rendelkező uniós tagországoknak össze kell fogniuk és közösen kell fellépniük az agrárium érdekeinek védelmében - mondta Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek szerdán Berlinben.
 
 
Feliratkozom az Agrárszektor hírlevélre
 Elmúltam 16 éves
 Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.

Az államtitkár a német fővárosban folytatott tárgyalásait értékelve hangsúlyozta: egyeznek a magyar és a német gazdák érdekei és nézetei a legfontosabb aktuális kérdésekben, mint például az uniós agrártámogatások és a termőterületek úgynevezett ökológiai célterületté alakítása, vagyis "zöldítése" ügyében.

A legnagyobb német mezőgazdasági érdekvédelmi szervezet, a Német Parasztszövetség (DBV) ugyanazt az álláspontot foglalja el ezekben a kérdésekben, mint a magyar kormány és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - tette hozzá az államtitkár. A Helmut Bornnal, a DBV főtitkárával folytatott megbeszélés után hangsúlyozta, hogy összefogásra van szüksége annak a nagyjából 14 uniós tagországnak, amelyekben az agrárium stratégiai fontosságú. "Egyedül kevesek vagyunk, együtt erősek" - mondta Budai Gyula, hangsúlyozva, hogy az összefogás gondolatát nemcsak államtitkárként, hanem a Magosz szövetségi igazgatójaként is támogatja.

Az együttműködésre nagy szükség van az Európai Unió következő hétéves költségvetési keretéről zajló tárgyalásokon - vélekedett. A német és a magyar gazdák egyaránt az agrártámogatások jelenlegi szintjének megtartása mellett állnak ki, a zöldítés (greening) kérdésében pedig úgy vélik, hogy a termőterületnek legfeljebb 3-4 százalékát kellene átalakítani ökológiai célterületté, szemben az Európai Bizottság javaslatával, amely szerint a mezőgazdasági terület 7 százalékát kellene kivonni a termelésből - fejtette ki.

Az aszálykárral sújtott gazdálkodók megsegítésének lehetőségeivel kapcsolatban elmondta: tájékoztatta német partnerét a vidékfejlesztési miniszter korábbi kezdeményezéséről, hogy emeljék 50 százalékról 80 százalékra az előlegként kifizethető rész arányát a 2013-as közvetlen területalapú támogatásokban.

 


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA

  A szakértő szemével

  Támogató:

  Agrárszektor Konferencia 2019

  Most még kedvezményes áron >>

  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu