2022. június 26. vasárnap János, Pál

Hírek - Növény

Nincs megállás: ezek a kártevők most komoly pusztítást végezhetnek a földeken

Az elmúlt időszakban folytatódott a késő tavaszias, kellemesen meleg időjárás, melyet időnként egy-egy betörő hidegfront szakított meg. A nappalok az évszaknak megfelelően alakultak, míg éjszakánként több alkalommal is 5 Celsius fok körülire csökkent a hőmérséklet. Jelentősebb mennyiségű csapadék továbbra sem esett, így maradt az országos szárazság. A tartós csapadékhiány jelei mind több növényen mutatkoznak, az alsó levelek sárgulása, valamint az egyenetlen és vontatott kelés, illetve növényfejlődés formájában, írta dr. Aponyi Lajos növényvédelmi előrejelzésében.
 
 

Az őszi árpa virágzik, a búza pedig hasban-kalászolás fenológiai stádiumában van. Az alsó levelek sárgulása általános jelenség, sülevényes táblákon növénypusztulás is megfigyelhető, olvasható a magyarnovenyorvos.hu oldalán. A kórokozók ilyen körülmények között legfeljebb csak a mélyfekvésű, buja növényállományú táblákon okoznak erőteljesebb fertőzést, ott is inkább csak a gabonalisztharmat térnyerése a jellemző. Más kórokozók fellépése minimális mértékű. Kártevők közül jelenleg csak a vetésfehérítő bogarak és lárváik a legaktívabbak. Előbbiből 10 hálócsapásban a veszélyességi küszöbérték fölötti, 15-17 bogarat, míg a lárvákból ennél is többet, de változó mértékben, 10-25 darabot lehet hálózni. A lárvák fejlettsége, a korábbi, ingadozó bogárlétszám miatt L1-L3 között változik. A vetésfehérítő bogarak kártétele mellett még a levéltetvek meglehetősen nagy kolóniái jelentenek veszélyt árpában és búzában egyaránt. A szívogatás már a zászlósleveleken és a kalászokon jelentkezik.

Az őszi káposztarepce elvirágzott, a becők növekedési időszaka tart. Becőormányosból és becőszúnyogból is viszonylag kevés van, elsősorban a korábbi védekezések hatására, de emelkedőben van ennél a növénynél is a levéltetvek egyedsűrűsége. A viaszszürke kolóniák főként a felső leveleken és a becőtájékon összpontosulnak.

A kukorica és a napraforgó lassan kinő a barkókártevők foga alól, mindkét növénynél az alapgyomirtások gyakori hatástalansága jelenti a legfőbb problémát. Az elkövetkező időszakban, ezeken a területeken az állomány gyomirtásokra kell összpontosítani. A távolabbi hetekben érdemes lesz a lehetséges növénypusztulásokra figyelni, mert a vetési bagolylepke rajzása megerősödött, és a drótféreg kártétele mellett már tavaly is sok kárt okozott a vetési bagolylepke lárvája. A bagolylepke fajok közül a fénycsapda fogásokban megnövekedett a gyapottok bagolylepke és a felkiáltójeles bagolylepke számaránya is.

A burgonya kelése a szárazság miatt egyenetlen. Az előjött burgonyabogarak rakják tojásaikat, a lárvák kelése hamarosan várható. Mellettük a levéltetvek ebben a növénykultúrában is tömegesen károsítanak, ami a közvetlen, szívogatással okozott kár mellett a burgonyavírusok terjesztéséért is felelősek. A fertőzés helyenként már most is a levelek 30 %-ra tehető.

Az Alföld középső és déli tájegységeiben, helyenként a hörcsög okoz látványos károkat a különböző növénykultúrákban. A növények fejletlensége miatt most megsokszorozódik az okozott kár. Már hektáronként 1 db hörcsög is képes óriási pusztítást okozni a növények között.

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom

  Portfolio Digital Transformation 2022

  Lépéskényszerben a vállalkozások: aki nem digitalizál,le fog maradni!

  Tiszaújváros-Kelet-magyarországi Gazdasági Fórum 2022

  Ingyenes esemény a Tisia Hotelben