2021. június 21. hétfő Alajos, Leila

Hírek - Növény

Nyílt levélben kérik az önkormányzatok segítségét a magyar dísznövénytermesztők

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete nyílt levélben kéri az önkormányzatok, a piacüzemeltetők és a magyar lakosság segítségét. A levélben szerepel többek között az is, hogy a piacok ne zárjanak be, hiszen ezek a tavaszi virágárusítás és a kistermelői árok értékesítésének legfontosabb helyszínei. Emellett kérik a lakosságot, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat.
 
 

Nyílt levéllel fordult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Díszkertészek Szakmaközi Szervezete az önkormányzatokhoz, a piacüzemeltetőkhöz és a lakossághoz - írja közleményében a NAK. A hazai dísznövénykertészek és virágárusok nevében arra kérik az önkormányzatokat, hogy nemondják vissza a települési virágosítással, zöldítéssel kapcsolatos megrendeléseiket, kérik továbbá, hogy ne zárják be a piacaikat, amik a tavaszi virágárusítás és a kistermelői áruk értékesítésének legfontosabb helyszínei. A lakosságot pedig kérik, hogy aki teheti, vásároljon virágot, dísznövényeket és helyi kistermelői árukat.

Az elmúlt hetekben a hazai dísznövényágazatot nagyon komoly veszteségek érték már értékesítési lehetőségeik csökkenésével, illetve míg az élelmiszerek iránti kereslet megugrott, a virágok iránti radikálisan csökkent. A koronavírus-járvány az ágazat legforgalmasabb, tavaszi szezonját érinti, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Mindez súlyos veszélybe sodorja a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, a kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket. Az ágazatot érő veszteség várhatóan mintegy 174 milliárd forintot tesz ki. A dísznövényágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés, a vágottvirág-termesztők 85, az egynyári-, és balkonnövény-termesztők 80, a díszfaiskolai termesztők 50 százalék körül becsülik a bevétel-kiesésüket.

 

Címlapkép: Getty Images

Kapcsolódó cikkek


 
X

A címlapról ajánljuk

DEVIZA
MATIF
CBOT
NYERSANYAG

  Agrometeorológia

  IDŐJÁRÁSA
  Agrárszektor hírlevél
  Ne maradjon le a friss hírekről!
  Iratkozzon fel hírlevelünkre
  és járjon mindenki előtt.
  Mind a négyet bepipálom
  Itt keressen minket
  © 2017. Agrárszektor.hu