Megőrülnek külföldön a magyar kertészet virágaiért: meseszépek, ők termesztik

Megőrülnek külföldön a magyar kertészet virágaiért: meseszépek, ők termesztik

A legnagyobb külföldi piacokra termeszt bazsarózsát Szolnok határában a C&L Flora Kft., amely egy magyar pályakezdő kertészmérnök és egy német alapító által 1992-ben létrehozott vállalkozás - tájékoztatta az Agrárszektort Varjú Ákos, a cég ügyvezető igazgatója. Hozzátette, habár a bazsarózsa-termesztés, mint minden szabadföldi kultúra, kockázatokat rejt magában, mégis Nyugat-Európában és a fejlettebb országokban stabil a kereslet iránta. Az ügyvezetővel többek között arról is beszélgettünk, mennyire keresett ez a virág Magyarországon, illetve dísznövénytermesztőként, hogyan élte meg a koronavírus-járvány okozta válságot.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

2018 ősze óta összesen 4 hektáron termeszt bazsarózsát Szolnok határában a C&L FloraPaeonias Kft., amely mögött a már 1992 óta működő C&L Flóra áll - tudta meg az Agrárszektor Varjú Ákostól. Egyelőre 5 fajta található a választékban, kétlazac színű korait, a Coral Sunset-et és a Coral Charm-ot, két középérésűt, a fehér színű Duchesse De Nemours-t, és a sötét rózsaszín Dr. Alexander Fleming, illetve egy későit, a rózsaszín Sarah Bernhardt fajtát. Emellett a szortimentet idén ősszel még szeretnék kiegészíteni egy bordó fajtával, a Red Sarah-val.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogyan zajlik pontosan a bazsarózsa termesztése, illetve mikre érdemes odafigyelni. Varjú Ákos elmondta, a virágot szabadföldön termesztik, bár létezik fóliás és üvegházi módszer is, amivel általában a koraiságot próbálják elérni a termesztők, mivel ez a növény egy évben egyszer terem. Magyarország klímája tökéletesen alkalmas a bazsarózsa termesztésére, van is hazánkban őshonos fajtája. Ez a virág egyébként talajban nem válogatós, ugyanakkor a szélsőséges viszonyokat sem szereti, és bár a tenyészidőszakban vízigényes, a pangó vizet nem díjazza.

Forrás: C&L Flora Kft.

A vágott virágként történő termesztés, különösen szabadföldön, alapvetően nagy tőkeigényű üzleti vállalkozásnak számít, és csak hosszútávon gondolkozva, valamilyen más tevékenységgel kiegészítve éri meg csinálni - hangsúlyozta az ügyvezető. A bazsarózsa-termesztésből ugyanis egy évben csak egyszer van bevétel, ugyanakkor az első három évben csak költségek vannak, különösen nagy befektetésnek számít a szaporítóanyag beszerzése. Varjú Ákos elmesélte, azért erre a növényre esett mégis a választásuk, mert a meglévő osztrák üzleti partnerük jelentős piaccal rendelkezik, és több mint egymillió szál bazsarózsára van szerződése. A C&L Flora vágott virágként értékesíti exportra a bazsarózsát, amelyet egyébként nagyon sok helyen termesztenek, de elsősorban Izrael, Olaszország, Franciaország, valamint északabbra Hollandia és Belgium a legfontosabb országok. A piacon ennek megfelelően jelenik meg a növény, délről északra haladva, így érhető el, hogy az év 17. hetétől kezdődően közel 10 héten át ott van a friss áru a piacon. 

Magyarországon csak az elmúlt években kezdett divatba jönni, ennek megfelelően egyre több áru jelenik meg a piacokon, azonban a hazai piac azonban még mindig limitált a nyugat-európaihoz képest - közölte az ügyvezető. 

Itthon sokan a kertekben is megtalálható pünkösdi rózsával azonosítják, ezért nincs olyan "értéke" még, azonban a megfelelő marketinggel folyamatosan nő a kereslet. Egyet azonban nem szabad elfelejteni, ez egy szezonos virág, így nincs jelen a piacon folyamatosan egy konstans minőség.

Kiemelte, a bazsarózsa iránti kereslet Nyugat-Európában és a fejlett országokban meglehetősen stabil, bár a koronavírus-járvány hatását a teljes piacra egyelőre nagyon nehéz megjósolni. Az árak ugyanakkor nagyon nagy mértékben függnek a fajtától, a minőségtől, illetve az árukínálattól. A nagy holland dömpinget megelőzően jellemzően 400-700 forint is lehet a virágbolti ára egy szál bazsarózsának, de öröm az ürömben, hogy mostanra ez a virág is megjelent az áruházláncokban, ahol mindössze 250-300 forintos áron kínálják - tudtuk meg.

Forrás: C&L Flora Kft.

Azzal kapcsolatban, hogy dísznövénytermesztőként, hogyan élte meg a koronavírus-járvány okozta válságot Varjú Ákos elmondta, a C&L Flora piaca elsősorban Ausztria, illetve az ott található áruházláncok és virágüzletek, a virágboltok bezárásával azonban a cég piacainak egy része azonnal leállt. 

A bejelentés napján sajnos a már elkészített csokrokat kellet leszednünk egy induló kamionról, amit azután a helyi egészségügyben dolgozóknak ajánlottunk fel. 

Hozzátette, habár a szupermarketek nem zártak be, a karantén miatt azonban itt is drasztikusan lecsökkent a kereslet. Ezt az időszakot a veszélyhelyzet elején szabadságok kiadásával tudták megoldani, majd a nyári előkészítő munkákat előrehozták, és így minden munkahelyet meg tudtak tartani.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?