Esély az agrárvállalkozásoknak: így működik a válságkezelés felsőfokon

Esély az agrárvállalkozásoknak: így működik a válságkezelés felsőfokon

agrarszektor.hu
Tőkebefektetéssel olyan finanszírozási lehetőségek nyílhatnak meg a vállalkozások előtt, amelyek eddig nem voltak elérhetők számukra - hangsúlyozta Tátrai Péter, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. befektetési igazgatója a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. A szakember előadásában többek között azt is elmondta, hogy keresik az együttműködést azokkal a piaci szereplőkkel, akiknek egyedileg és közösen kidolgozott pénzügyi struktúrát tudnak adni, illetve segíthetik őket egy olyan fejlesztés piacra vitelében, amivel saját portfóliójukat tudják bővíteni.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő gazdasági társaság, ahol a tulajdonosi joggyakorló a Pénzügyminisztérium - kezdte előadását Tátrai Péter a Portfolio Csoport online agrárkonferenciáján. A cég teljes jogú tagja a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesületnek (HVCA). A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. 2011 óta van jelen a magyar piacon, és döntően a klasszikus iparágban tevékenykedő cégeket finanszírozza, fókuszában a gyártás, a beszállítói lánc, a családi vállalkozások és az exportképesség áll. 

A szakember közölte, 2020-ban volt egy stratégiai váltás a cégnél, amit a koronavírus-válság nem akadályozott, hanem éppenhogy felgyorsított. A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. ugyanis nagyon gyorsan tudott válaszolni a piac azon finanszírozási problémáira, amelyeket a koronavírus-járvány okozott, kibővítették a befektetési lehetőségeiket, és a hagyományosan KKV finanszírozást elérhetővé tették a nagyvállalatok számára is. Hozzátette, a bizonyítottan a válság miatt nehéz helyzetbe kerülő vállalkozások finanszírozási igénye most már gyorsított folyamat mentén kerül elbírálásra, amit azt jelenti, hogy egy tipikusan 4-6 hónapos befektetési folyamatot akár 1 hónap alatt is végig tud vinni a cég a saját döntéshozói rendszerében.

Arra a kérdésre, hogy miért válassza valaki a tőkebefektetést, holott ez az egyik legdrágább finanszírozási forma Tátrai Péter elmondta, 

azonban így, olyan struktúrált finanszírozási lehetőségek nyílnak meg a cégek előtt, amelyek eddig nem voltak számukra elérhetők. Megnyílik a lehetőség egyéb banki finanszírozások előtt, akár olyan cégek számára is, amelyek eddig nem voltak hitelképesek. Emellett a tőkeági finanszírozás előnye még, hogy nem von el fedezetet a banktól, illetve a cégek számára a megerősített tőkehelyzet előnyt jelent a banki és beszállítói minősítésen is.

A Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. működésével kapcsolatban a szakember kiemelte, hogy a vállalkozásoktól kisebbségi tulajdont kérnek, és minden esetben csendestársként vesznek részt egy cég életében, tehát nem egy egyoldalú megállapodás születik, hanem egy együttműködés, amelyben mindkét cég konstruktívan tud együttműködni. Hozzátette, kibővült a befektetési méret a cégnél, így most már 350 - 5.000 millió forint között elérhető, vagyis akár a nagyvállalkozások számára is optimális lehet. Tátrai Péter hangsúlyozta, keresik az együttműködést azokkal a piaci szereplőkkel, illetve privát befektetőkkel - amelyek akár szakmai befektetők is lehetnek - akiknek egyedileg és közösen kidolgozott pénzügyi struktúrát tudnak adni, illetve segíthetik őket egy olyan fejlesztés piacra vitelében, amivel saját portfóliójukat tudják bővíteni.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?