Koronavírus: drága hiánycikké válhat a magyarok egyik kedvenc fűszere

Koronavírus: drága hiánycikké válhat a magyarok egyik kedvenc fűszere

agrarszektor.hu
Egekbe szökhet az idén a fokhagyma ára, az Európai Unió vezető importőrének számító Kína ugyanis a koronavírus-járvány miatt teljesen leállította az exportot. A hazai fokhagymatermesztők sincsenek könnyű helyzetben, egyre többen hagynak fel a tevékenységgel a munkaerőhiány miatt, ráadásul a szárazságnak köszönhetően idén az eddigieknél is kevesebb magyar fokhagyma kerülhet a boltokba. A várakozások itthon sem rózsásak, a szárazság rontja a termést, ráadásul a munkaerőhiány miatt egyre többen hagynak fel a termesztéssel

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban, miután a koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most látszik, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget. Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint akár negyven százalékkal is megugorhat a fokhagyma ára. A szakember szerint a helyzetet ráadásul az is nehezíti, hogy az idei szezon számos nehézséget tartogat: az időjárás eddig túl száraz volt, ráadásul a legtöbb termelő munkaerőgondokkal is küzd.

EZ IS ÉRDEKELHET

A hazai fokhagymatermesztők sem túl derűlátók - írja a Magyar Nemzet. Fekete János, az Országos Hagyma Terméktanács elnöke elmondta: az elmúlt években tovább szűkült a fokhagymával foglalkozó gazdálkodók köre. Míg korábban 900 és 1100 hektár között mozgott a hazai vetésterület, az idén alig haladja meg a 700 hektárt a termesztésbe vont terület nagysága. A legtöbben a munkaerőhiány miatt hagynak fel a tevékenységgel. A fokhagymatermesztés ugyanis nagyon jelentős élőmunkaerőt igényel, s bár a feladatok egy részét a megfelelő gépesítéssel ki tudnák váltani, a technológia olyan drága, hogy azt egyetlen termelőnek sem éri meg fenntartani. A szakember szerint a gazdálkodók összefogása vezethetne eredményre, ugyanakkor a közösen megvásárolt betakarítógépek használata sem jelenthet tényleges megoldást, hiszen a legtöbb termelőnek egy időben érik be a hagymája, egy géppel viszont egyszerre csak egy helyen tudnak dolgozni.

Az árak az elmúlt években meglehetősen hektikusan alakultak: a betakarításkor rendszerint nagyot esik a felvásárlási ár, a drágulás pedig csak később indul be, a tárolás azonban többletköltséggel jár. Az idei szezonnal kapcsolatban elmondta: míg az őszi vetésnek jót tett, hogy tavaly volt némi csapadék, az idén tavasszal viszont komoly aszály sújtja a földeket, Makó térségében pedig - a legfőbb termesztőkörzetben - kevés az öntözhető terület. A szárazság minden bizonnyal hatással lesz a termésre is, így elképzelhető, hogy az eddigieknél is kevesebb magyar fokhagyma kerülhet a boltokba, holott a hazai termelés így is csak a belső fogyasztás harmadát képes fedezni.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?