Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény, így komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most biztos, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget.

Idén először 3 napos az Agrárszektor 2024 konferencia!

A Portfolio Csoport év végi Agrárszektor Konferenciája ma már az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény a hazai agrárgazdaságban. A rendezvény exkluzivitását és különlegességét az adja, hogy egyedülállóan átfogó és részletes módon jeleníti meg a mező- és élelmiszergazdaságot érintő legaktuálisabb témákat. A rendezvényre idén először konferencia előesttel is készülünk!

Ne maradjon le az év egyik legjelentősebb agrárszakmai eseményéről!

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója, a koronavírus-járvány miatt azonban leállította az exportot  - írja a magyarmezogazdasag.hu. Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot. Ha ez nem lenne elég, Olaszországban az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el, így a piacon biztosan termékhiányra kell készülni, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest - mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban, és egyelőre még az sem biztos, hogy találnak-e elegendő munkavállalót. Hozzátette, új helyzet előtt állnak, még nincsenek tapasztalataik, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Hangsúlyozta, az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, és a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlanságát is figyelembe kell venni, hiszen az április túl száraz volt, és, ha az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, akkor az a termés minőségét is befolyásolja majd - magyarázta Federica Girotto.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Budapest Economic Forum 2024
Egész napos makrogazdasági konferencia
Fókuszban a KKV versenyképesség - Pécs
Ingyenes gazdasági fórum
EZT OLVASTAD MÁR?