Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény, így komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most biztos, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget.

Jön a magyar agrárium kihagyhatatlan toprendezvénye, az Agrárszektor Konferencia | 2023. november 29-30., Siófok

A rendezvény az éves agráresemények összegzése és értékelése mellett hosszabb távú jövőképet is felvázól a résztvevők számára a megalapozott fejlesztési és beruházási döntésekhez. A konferencián a hazai államigazgatási, banki, vállalati és érdekképviseleti szféra csúcsvezetői nyújtanak első kézből származó, releváns információkat, amelyek az agrárgazdaság valamennyi szereplője – a termelők, az élelmiszergyártók és a kereskedők – számára egyaránt hasznos tájékoztatásul szolgálhatnak.

SZAKTANÁCSADÓK FIGYELEM! - NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA ÁLTAL AJÁNLOTT RENDEZVÉNY! 4-4 pont kapható az eseményen való részvételért. (A kredit pont érvényesítéséhez mindkét nap külön regisztráció szükséges a helyszínen!)

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója, a koronavírus-járvány miatt azonban leállította az exportot  - írja a magyarmezogazdasag.hu. Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot. Ha ez nem lenne elég, Olaszországban az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el, így a piacon biztosan termékhiányra kell készülni, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest - mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban, és egyelőre még az sem biztos, hogy találnak-e elegendő munkavállalót. Hozzátette, új helyzet előtt állnak, még nincsenek tapasztalataik, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Hangsúlyozta, az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, és a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlanságát is figyelembe kell venni, hiszen az április túl száraz volt, és, ha az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, akkor az a termés minőségét is befolyásolja majd - magyarázta Federica Girotto.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2023
Az év legkiemelkedőbb 2 napos agrárgazdasági eseménye Siófokon!
Budapest Economic Forum 2023
A Portfolio legjelentősebb makrogazdasági konferenciája.
Sustainable World 2023
A fenntarthatóság szükséges szektorsemleges lépés!
EZT OLVASTAD MÁR?