Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

Koronavírus: komoly fokhagymahiány lehet a magyar boltokban

agrarszektor.hu
A koronavírus-járvány miatt Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója leállította az exportot, Olaszországban pedig csak néhány hét múlva kezdődik az idény, így komoly hiánycikk lehet majd a fokhagyma az európai boltokban. Az olaszok ráadásul abban sem biztosak, találnak-e elegendő munkaerőt, de az már most biztos, hogy a fokhagymahiány érezhetően megdrágíthatja majd a zöldséget.

Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!

A Portfolio Csoport az idén 12. alkalommal rendezi meg siófoki Agrárszektor Konferenciáját, amely az ágazat egyik legnagyobb és legjelentősebb szakmai eseményének számít. A december 4-5-i kétnapos rendezvényen immár 10. alkalommal adjuk át 9 kategóriában rangos agrárdíjainkat, amelyekre az ágazat bármely kiemelkedő szakmai munkát végző szereplője pályázhat, illetve nevezhető.

Nevezzen szeptember 15-ig!

Kína, a világ vezető fokhagyma-beszállítója, a koronavírus-járvány miatt azonban leállította az exportot  - írja a magyarmezogazdasag.hu. Igaz, hogy az Európába behozott kínai fokhagyma mennyiségére a hazai termék védelme érdekében kvótaszabály vonatkozik, de az is igaz, hogy a Kínából származó export hiánya átalakítja a globális piacot. Ha ez nem lenne elég, Olaszországban az új szezon csak négy-hat héten belül kezdődik el, így a piacon biztosan termékhiányra kell készülni, ami Federica Girotto, a Rovigóban működő Cervati Import Export vezérigazgatója szerint árrobbanáshoz vezet. A cég fokhagyma termesztésére és forgalmazására szakosodott már több mint 60 éve.

Körülbelül 40%-os áremelkedést látunk az előző évhez képest - mondja Girotto. Szerinte számos ismeretlen tényezőt kell figyelembe venni az új olasz szezonban, és egyelőre még az sem biztos, hogy találnak-e elegendő munkavállalót. Hozzátette, új helyzet előtt állnak, még nincsenek tapasztalataik, tehát nem lehet előrejelzéseket adni. Hangsúlyozta, az biztos, hogy az új idény magas árakkal kezdődik, és a kereslet növekedése elkerülhetetlen. Ugyanakkor az időjárás kiszámíthatatlanságát is figyelembe kell venni, hiszen az április túl száraz volt, és, ha az elmúlt évekhez hasonlóan esős lesz a május, akkor az a termés minőségét is befolyásolja majd - magyarázta Federica Girotto.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Növény

Megfő, megég a gyümölcs a fákon

Beindult a kényszerérés, egyre nagyobb problémát okoz a gyümölcságazatban is az extrém hőség és az erős UV-sugárzás párosa.

Támogatott tartalom

Fókuszban a tányérvédelem (x)

A napraforgó termésbiztonsága szempontjából az első kezelés kulcsfontosságú, de nem szabad megfeledkeznünk a tányér védelméről sem, mely a további minőség- és mennyiségmegőrzés záloga.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
Agrárszektor Konferencia 2024
Decemberben ismét jön az egyik legnagyobb és legmeghatározóbb agrárszakmai esemény!
Sustainable World 2024
Egy konferencia a jövő vállalatainak
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
Ingyenes KKV rendezvény Herceghalmon
EZT OLVASTAD MÁR?