Búcsúzhatunk ettől a magyar gyümölcstől? Eltűnhet sokak nagy kedvence

Búcsúzhatunk ettől a magyar gyümölcstől? Eltűnhet sokak nagy kedvence

agrarszektor.hu
Ha így megy tovább, néhány év alatt teljesen eltűnhet a magyar málna a piacról, ma már ugyanis alig 100 hektárnyi ültetvényen termesztik itthon a gyümölcsöt. A hazai málnatermesztés kritikus mértékű visszaszorulása egyrészt a klimatikus viszonyok átalakulásának, másrészt a munkaerőhiánynak "köszönhető". A helyzet annyira rossz, hogy az export kimutathatatlan, miközben több száztonnás behozatalról beszélünk éves szinten.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 54 400 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Szomorú tendenciákat ír le a magyarországi málnatermesztés, míg az 1980-as években csaknem hétezer hektáron 25-30 ezer tonna málna termett itthon, az ezredfordulóra ez mintegy 1500 hektárra és 10-15 ezer tonnára zuhant, mára pedig a málna gyakorlatilag eltűnt a gyümölcstermesztésünkből: a termőterület jelenleg alig éri el a 100 hektárt. A becslések szerint ráadásul ennek legfeljebb fele az elfogadható színvonalú ültetvény, a termésmennyiség pedig már valamivel ezer tonna alatt van, és a tendencia továbbra is csökkenő - mondta az Indexnek Apáti Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

A megmaradt málnatermő felület inkább frisspiaci árut termel, de ezek döntően néhány tized- vagy 1-2 hektáros ültetvények. A málna hazai fagyasztóipari hasznosítása a megszűnés határára jutott, mivel Lengyelországból és Szerbiából számos esetben olcsóbban lehet kész fagyasztott árut importálni, mint a hazai alapanyagot megvásárolni. A frisspiacon is egyre jelentősebb teret hódít a lengyel málna, mely mára a 120 ezer tonna körüli termésével a hazai termelés százszorosára nőtte ki magát. A KSH 2021-es adatai alapján a málna exportja gyakorlatilag nem volt mérhető Magyarországon, miközben 341 tonna gyümölcsöt importáltunk 893 millió forint értékben.

A szakember szerint a magyarországi málnatermesztés kritikus mértékű visszaszorulása egyrészt a klimatikus viszonyok átalakulására, másrészt a munkaerőhiányra vezethető vissza. A málna iszonyatosan munkaerő-igényes kultúra, éves művelése 3-4 ezer munkaórát igényel hektáronként, melynek 75 százaléka a betakarítás nagyon rövid időszakában merül fel. Jelenleg ilyen szűk időintervallumban ekkora mennyiségű munkaerőt találni nagyon nehéz, vagy szinte lehetetlen vállalkozás. Mindezek mellett az erősebb versenytársak jelenléte is egyre inkább a kedvét szegi azoknak, akik málnatermesztéssel szeretnének foglalkozni. Mind Szerbia, mind Lengyelország mára sokkal nagyobb málnatermesztővé nőtte ki magát. 

Természetesen van még magyarországi málnatermesztés, de csak elenyésző területen. A 2022-es adatok szerint 101 hektárnyi ültetvényen termesztettek málnát. A legtöbb málnás Nógrád, Baranya és Zala megyében található. Ugyanakkor a málnatermesztés eredményesen, csak öntözött körülmények között folytatható. Sőt mára ez már a legmodernebb esetekben termesztőközeges, hajtatott termesztés
-  hangsúlyozta Apáti Ferenc.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?
Növény

Van remény? Feltámadhat még a magyar málna?

Bár az utóbbi évtizedekben csökkent a bogyós gyümölcsültetvények mérete, a megváltozott klimatikus körülmények között is van létjogosultsága e növényi kultúrák termesztésének.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
Támogatott tartalom

Az IKR Agrárral a gabonapiacon az egész kontinens erőforrása a gazdáért dolgozik (x)

Az orosz-ukrán háború miatt a piacokat elöntő olcsó gabona, hazánk legfontosabb olaszországi exportpiacán feltörekvő szerb és román termelők – az elmúlt években a magyar vetésstruktúra fennmaradását a legtöbben az éghajlatváltozástól féltették, de látszik, hogy az agrárium legégetőbb kihívását az erősödő partnerek jelentik.

FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?