Nemcsak a koronavírus-járvány miatt kell most aggódniuk a magyar méhészeknek

Nemcsak a koronavírus-járvány miatt kell most aggódniuk a magyar méhészeknek

agrarszektor.hu
A koronavírus-válságban nem csak problémákkal találkozhattak a magyar méhészek, de pozitívumok is érték a szektort. Habár nagyon sok méhész elesett a megszokott jövedelmétől azt követően, hogy a járvány miatt nagyon sok piac bezárt, azokon, amelyek továbbra is működhettek, látványosan megugrott a méz iránti kereslet. Emellett az exportpiacon is nőtt az igény a magyar méz iránt, köszönhetően annak, hogy mivel a vírus Kínából indult ki, sok feldolgozó elveszítette a bizalmát az onnan érkező termékek iránt. Az időjárás ugyanakkor nem kedvez a termelőknek, mér most látszik, hogy repce- és akácméz nagyon kevés lesz idén.

Májusban két új agráreseménnyel várjuk az agrárszakma képviselőit: jön az AgroFood és AgroFuture 2024!

Kistermelőknek, őstermekőknek és fiatal gazdáknak 50% kedvezményt biztosítunk!

NAK szaktanácsadók és kamarai tagok pedig 35% kedvezményben részesülhetnek!

Miután nagyon sok méhész, különösen a nagyvárosokban, közvetlenül piacokon értékesítette korábban a termékét, azok közül viszont sok bezárásra ítéltetett a koronavírus-járvány miatt, így ők nem juthattak az utóbbi időben árbevételhez - mondta az InfoRádiónak Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke. Ugyanakkor azokon a piacokon, amelyek továbbra is működhettek, valamint a háztól való értékesítés során - különösen a járvány kezdetén - nagyon meglendült a méz iránti kereslet.

Karácsonyi csúcsidőszakot idéző egy-két hetünk volt

- fogalmazott a szakember. Emellett az exportpiacon is felfutó kereslet alakult ki a magyar méz iránt, annál is inkább, mivel a harmadik országból érkező importmézek ellátása akadozott. Köszönhetően annak, hogy a vírus Kínából indult ki, számos mézfeldolgozó elveszítette a bizalmát az onnan érkező termék iránt, és főleg kelet-európai mézeket kezdett el felhasználni - magyarázta.

Bross Péter arra is kitért, hogy a termelők milyen évre számítanak. 

Felemásan indult a méhészeti szezon 2020-ban, ugyanis az enyhe tél után remek állapotban teleltek ki a méhcsaládjaink. Hosszú idő után el lehetett mondani, hogy a téli veszteség nagyon alacsony volt, és jó erőben voltak a méheink

- fogalmazott az egyesületi elnök. Hozzátette, március utolsó napjaiban és április első heteiben jött a katasztrófa, amikor több éjszaka is nagyon kemény fagyok voltak az országban. Mint mondt, az öreg méhészek sem emlékeznek ekkora veszteségre, de még azt sem tudni, hogy a másodvirágzás fog-e nektárt adni, hogy tudnak-e majd akácmézet pergetni. 

 A repce virágzása most ér véget, amelynek az aszály, és a hűvösebb, szelesebb napok miatt nagyon gyenge lett a termése. A 4-5 ezer tonnás repcetermés helyett ennek fele teremhet idén Magyarországon.

A méhészeti egyesület elnöke a szektor szereplői számára nyújtott támogatásokról is beszélt. Tájékoztatott róla, hogy a magyar méhészek számára a félig uniós, félig hazai forrásból finanszírozott nemzeti program az egyik legfontosabb közvetett támogatási forma, itt rendben zajlanak a támogatások. A kormány módosította az erre vonatkozó rendeletet a vírusra való tekintettel, és miután nehézkesebben, lassabban megy minden, a beadási határidőket számos jogcím esetén kitolták. Az úgynevezett 1000 forintos méhcsaládonként megporzási támogatásoknál, miután a keret kimerült, a kormány azt is feltöltötte, és egy agrárrendelettel módosította, hogy mindenki megkaphassa - emelte ki. Bross Péter hozzátette: a koronavírus miatt csak a korlátozások első hetében voltak nehézségeik, a fuvardíjak érezhetően emelkedtek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Még a legjobb áron!
AgroFood 2024
Még a legjobb áron!
Agrárium 2024
50% kedvezmény kistermelőknek, őstermelőknek és fiatal gazdáknak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. március 29. 06:03