Hivatalos: idén őszig kitolódik a dinnyeszezon Magyarországon

agrarszektor.hu
A napokban országszerte megkezdődött a dinnyeszüret, és a hazai görögdinnye még szeptemberben is elérhető lesz az üzletekben, piacokon . hangzott el a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) sajtótájékoztatóján Jászapátiban. Az átlagos dinnyefogyasztás 10 kg/fő/év; egyre népszerűbbek a többféle formájú, valamint a magnélküli dinnyék. Idén több áruházlánccal is egyeztetett az Agrárkamara azzal kapcsolatban, hogy törekedjenek arra, hogy mindig friss és jó minőségű magyar dinnye legyen a boltok polcain.

Fenntartható élelmiszergyártás – Ez a jövő befektetése?

Személyes befektetői klubon mutatjuk be a tőzsdei kibocsátásra készülő Civita Group tevékenységét, működését, az iparágban rejlő potenciált. A magyar családi, kukoricafeldolgozó vállalkozás fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek, a teljesértékű és változatos táplálkozáshoz igazodva. A részvétel INGYENES, de regisztrációhoz kötött!

Idén számottevően csökkent a magyarországi görögdinnye termőterület, a korábbi években jellemző nagyságrendileg 4500-4800 hektárról 4000 hektárra - mondta Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának elnöke. Hozzátette, idén a becslések szerint 160 ezer tonna körüli termést takaríthatnak be a termelők, ami egy átlagos mennyiségnek mondható. A koronavírus-járvány hazai kitörése éppen a dinnyeültetés időszakára esett, többen a bizonytalan jövőtől félve csökkentették a termőterületeiket a tervezetthez képest, így a beruházási költségeket is. Emellett az is közrejátszott a csökkenésben, hogy az utóbbi két évben a kedvezőtlen időjárás hatására hullámzó lett az export és a belföldi piac is. 

2020-ban kicsit késve, július közepére érett csak be a magyar görögdinnye, köszönhetően a szélsőséges időjárásnak, így azonban július 15-től egészen szeptember 15-ig lesz hazai termés a boltok polcain. A kamara az Auchan-nel és a Tesco-val is egyeztett az idei szezonról, és azt kérték az áruházláncoktól, hogy törekedjenek arra, hogy mindig friss és jó minőségű hazai áru legyen a boltokban

 - emelte ki Mártonffy Béla.

Aszály, fagy, nagy esőzések
Idén több fagy, késő tavaszi hűvös nappal és éjszaka, heves esőzés nehezítette a termesztést. Ugyanakkor a jobb fajtaválasztásoknak köszönhetően a korábbinál nagyobb termésátlagokat érnek el a termelők. Számottevően nőtt az oltott és hibrid dinnyék aránya a konstanshoz képest, ami minőségbeli javulást is jelent. Az oltott dinnyék a változékony időjárási körülmények között viszonylagos stabilitást, termelési biztonságot hoznak. Az aszály kevésbé érintette az öntözött területeket, a legtöbben csepegtető öntözéssel tudták pótolni a hiányzó vízmennyiséget. Ugyanakkor az áprilisi-májusi fagyok miatt 20-90 százalékos pótlásokat kellett végezni, területi elhelyezkedéstől függően. A dinnye-betegségeknek sajnos kedvezett a májusi kevés napsütéses, nyirkos időjárás, de ez ellen tudatosan védekeztek a gazdák. Azonban mindkét említett problémakör komoly kiadásokkal jár. 

Fajták tekintetében a termelők idén is a piaci igényeknek megfelelően választottak - tájékoztatott Sándor László, ágazati szakértő. A legkeresettebbek a 4-8 kg közötti dinnyék, de igény van a nagyobbakra is, amiket a piacokon és az üzletekben esetenként szeletelve, akár hűtve is kínálnak. Formáját tekintve a kínálatban a gömbölyű mellett jelen van a megnyúlt, ovális dinnye. Ugyancsak folyamatosan nő a magszegény dinnyék kedveltsége: ezekből nagyobb mennyiségben a fekete héjú érhető el, de a csíkos változat is terjed. 

Annak köszönhetőn, hogy idén az időjárás miatt késik a hazai görögdinnyeszezon, a mediterrán országokból származó dinnye nem lesz egy időben jelen a magyar dinnyével

 - tette hozzá Sándor László. 

Magyarország mennyiségben az ötödik legnagyobb dinnyetermesztő az Európai Unióban - Spanyolország, Görögország, Olaszország és Románia után. A hazai termesztésű görögdinnye harmada kerül exportra. Általában július 10-e körül indul a hazai görögdinnyeszezon. Néhány termelő már fóliaházakban is elkezdte a termelést, ott idén már június végén elkezdték leszedni az első dinnyéket (főleg Békés, Tolna megyében, a jász-hevesi termőkörzetben). A szabadföldeken a tavaszi időjárás hatására a megszokottnál néhány nappal később kötöttek a dinnyék, ezek július 10-20. között kerülnek a piacra. A szabadföldi kereskedelmi mennyiséget folyamatosan szedik a különböző tájakon: Baranyában és Békésben elsőként, utána Tolnában és a hevese-jászsági körzetben, végül a szabolcs-hajdúsági térségben. Sándor László kitért arra is, hogy a munkaerőhiányt a dinnyetermesztők is megérzik, egyre kevesebben vállalják a nehéz dinnyék leszedését, emiatt azonban sok termelő elkezdett gépesíteni, így hatékonyan tudják kézi munkaerő nélkül leszedni a termést. 

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
Hitelezés 2023
Az emelkedő kamatkörnyezet hatása a hitelpiacra és a bankszektorra.
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap.
Vállalati Energiabeszerzés 2023
Uniós és hazai szabályozási keretek, várható gáz- és áramalakulás a háború és a gáztároló feltöltési kihívások nyomán
EZT OLVASTAD MÁR?