Megszólalt a szakember: egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium most nem állhat le

Megszólalt a szakember: egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium most nem állhat le

agrarszektor.hu
A mezőgazdaságot is sújtja a koronavírus-járvány, ugyanakkor mivel a tavasz kulcsidőszak ebben az ágazatban, és az embereknek mozogniuk kell, ha a kormány további korlátozásokat vezet be, az agráriumnak speciális jogokra lesz szükség. A mezőgazdaság importigényes és sokat exportál, ezért jelenleg a szállítmányozásban tapasztalható fennakadások jelentik a legnagyobb problémát.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

Egyszerre jó és rossz hír, hogy az agrárium nem állhat le - mondja Horváth Gábor, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkára HVG-nek. A mezőgazdaságra is ugyanúgy hatással van a koronavírus-járvány, mint bármelyik más ágazatra, illetve szektorra, itt azonban jóval bonyolultabb a helyzet. Az állattartásban egész egyszerűen biológiai okokból nem lehet se felfüggeszteni, se elhalasztani az elvégzendő munkákat, és a növénytermesztésben is időben el kell végezni a feladatokat. A tavasz kulcsidőszak a mezőgazdaságban, a gépeknek csúcson kell menni, az embereknek mozogniuk kell, ezért ha a kormány további korlátozásokat vezet be, a mezőgazdaságnak speciális jogokra lesz szüksége - emelte ki a szakember. Hozztette, a mezőgazdaság élőmunka-igénye ugyanakkor alacsony, jellemzően nem dolgozik együtt, egy helyen sok ember - kivéve az idénymunkák idején, például a gyümölcsbetakarításban.

A nemzetközi szállítmányozásban tapasztalható fennakadások is kellemetlenül érintik az erősen importigényes szektort. A szállítmányozás a kibocsátási oldalon is fontos tényező, a magyar mezőgazdaság a hazai szükségleteknél jóval többet termel, vagyis jelentős részben exportra. Jelentős például a nyers tej exportja, a teheneket naponta kétszer, háromszor fejik, a tárolókapacitásokat úgy alakították ki, hogy a szállítmányokat naponta elviszik. 

A tőgyet nem tudjuk leállítani

- mondja Horváth Gábor. Az export egyelőre működik, de ha a helyzet súlyosabbá válik, akkor a nyers tejet itthon kell feldolgozni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a válság kapcsán készített elemzésében is a nemzetközi szállítmányozás - persze a lehetőségekhez mérten - zavartalan fenntartását jelölte meg, mint általános, azonnal megoldandó problémát.

A tejiparon és a báránytartáson túl a kertészeti termékek, illetve növényházi zöldséghajtatás és gombatermesztés területét érinti komolyabban a válság - itt a NAK szerint állami támogatásokra és intervencióra lesz szükség: a teljes mezőgazdaságnak szüksége van például a kormány által már bevezetett hiteltörlesztési moratóriumra, az ágazatnak ugyanis magas a hitelállománya. A szakmai szervezetek ezen túl az adó- és járulékfizetések ideiglenes felfüggesztését kérik a kormánytól, kamatmentes hitelprogramot, adminisztratív könnyítéseket. Nem utolsó sorban az állami és uniós támogatások kifizetésének felpörgetését. A beszerzési árak ugyanis emelkednek, a termelői- és fogyasztói árakra ugyanakkor épp a válság miatt lefelé ható nyomás jelentkezik - a két folyamat miatt az egész agrárium és élelmiszeripar árprésbe kerül.

EZ IS ÉRDEKELHET

Ahogy azt az Agrárszektor korábban megírta, az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) közös javaslatcsomagot juttatott el a gazdaság újraindításáért felelős akciócsoport számára, azt követően, hogy a kamara szakmai elemzést készített a koronavírus agrárgazdaságra gyakorolt várható hatásairól, illetve kockázatairól. Győrffy Balázstól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökétől azt is megtudta lapunk, hogy a gazdálkodók likviditási nehézségeinek és adminisztrációs terheinek csökkentése érdekében a javaslatok közül többől már a napokban jogszabály születhet. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?
Agrárszektor  |  2024. április 25. 11:13