Óriási segítséget kapnak a gazdák: mostantól időben értesülhetnek a várható jégesőkről

Óriási segítséget kapnak a gazdák: mostantól időben értesülhetnek a várható jégesőkről

agrarszektor.hu
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) a jégkármérséklő rendszer társadalmi ismertségét is növelni kívánja a rendszer újonnan elindított internetes oldalával, amely a mezőgazdaságban dolgozók és más érdeklődők számára is hasznos, a működéséről szóló és valós idejű riasztási információkat is tartalmaz. A kamara - újdonságként - utólagos heti elemzéseket is közread, közérthetővé téve ezzel is az időjárás és a jégeső összefüggéseit.

AGROBÉRLET: 2 KONFERENCIA 1 HELYEN, KOMBINÁLT JEGGYEL 50% KEDVEZMÉNNYEL | AGROFOOD + AGROFUTURE

Az AGROFOOD 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFUTURE 2024 konferenciát május 23-án, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 59 400 Ft + Áfa / fő áron.

Az AGROFUTURE 2024 konferenciánkkal egy helyen rendezzük meg az AGROFOOD 2024 konferenciát május 22-én, melyre az érdeklődők kedvezményes, 50%-os jegyet vásárolhatnak 56 900 Ft + Áfa / fő áron.

Részvételi szándékát az online jelentkezés során jelezheti a regisztráció második oldalán található megjegyzés mezőben az "AGROBÉRLET" kóddal.

A NAK által kiépített és a működtetés finanszírozásához a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosító - az adatszolgáltatással az elemzéseket támogató, valamint az érintett társszervezetekkel az együttműködést koordináló - Agrárminisztériummal közösen üzemeltetett országos jégkármérséklő rendszer idei védekezési szezonja immár a tizedik heténél tart. Működésének köszönhetően, ez idő alatt, zömmel csak búzaszem vagy borsó nagyságú jégszemek hullottak a jégesők átvonulásakor, tudhattuk meg a kamara közleményéből. A rendszer nem csak a mezőgazdaságban tevékenykedők számára előnyös azzal, hogy a kisebb jégszem-méretek miatt kevesebb az agrárkár, hanem megóvja a jégeső okozta jelentősebb károktól az ipari üzemeket, létesítményeket, az önkormányzati és a lakóingatlanokat, a gépkocsikat és a házi kiskertek növényeit, terményeit is.

A NAK a jégkármérséklő rendszer társadalmi beágyazottságát igyekszik növelni azzal, hogy portálján elindította a rendszer - minden érdeklődő által elérhető - online felületét, amely többek között számos információt tartalmaz a működésről, a jégeső kialakulásáról, az acetonos ezüst-jodid hatóanyagról. Mindemellett, a társadalmi edukáció jegyében, egy meteorológiai kisokos is segíti a jobb tájékozódást. A leglátványosabb információs elemek a valós idejű térképek. A riasztási térkép azt mutatja meg, hogy aktuálisan mekkora valószínűséggel várható jégeső az ország egyes járásaiban. Amikor színt vált a térkép, onnantól kezdve 2-3 órán belül várható komolyabb jégesőveszélyes zivatar. Az előrejelzési térkép pedig a következő 24 órában várható riasztásra hívja fel a figyelmet. Az együttműködő partner Országos Meteorológiai Szolgálattól (OMSZ) átvett radartérkép pedig az aktuális felhőzetet, csapadékot mutatja.

Ugyancsak a széles körű, részletes tájékoztatás részeként a NAK már hetekkel ezelőtt elindította a zivataros napokról szóló heti elemzéseket, amelyek szintén elérhetőek a rendszer weboldalán. Ezek az elemzések nagy segítséget nyújthatnak a gazdák számára: segítségükkel megállapítható, hogy melyik nap, pontosan hol és mikor okozott az időjárás nagyobb károkat a mezőgazdaságban, így könnyebb lehet beazonosítani a biztosítók számára az esetleg keletkezett károkat. A további fejlesztési tervek között szerepel az OMSZ, a generátorok bekapcsolási, valamint a generátorkezelők jégészlelési adatainak rögzítése, hogy ezek alapján kereshetők legyenek összefüggések, lehetőség legyen korreláció számítására az adott vagy a jégesős napokról.

Az országos lefedettséget nyújtó, összesen 986 darab - 218 automata és 768 manuális - talajgenerátorból álló jégkármérséklő rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le. A jégkármérséklő rendszer 2020. április 15-én megkezdett idei riasztási időszaka 2020. szeptember 30-ig tart.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
FIZETETT TARTALOM
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Fenntarthatóság és innováció az agráriumban - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
AgroFood 2024
Élelmiszeripari körkép - AGROBÉRLETTEL 50% kedvezménnyel!
EZT OLVASTAD MÁR?